Łazanki z kapustą, mięsem i grzybami

Image

Dziś przepis na danie smaczne i lubiane przez wszystkich. Może i wykonanie go jest trochę czasochłonne, ale to tylko pozory. Co potrzebujemy? Oto składniki naszej potrawy:

- 1 mała kapusta głowiasta

- 0,5 kg mięsa mielonego

- 1 marchewka

- garść grzybów suszonych lub 0,25- 0,5 kg pieczarek

- 1 duża cebula

- sól, pieprz, 1 łyżka majeranku, 1 łyżka koperku suszonego lub świeżego

Kapustę kroimy na cząstki i gotujemy do miękkości. Później siekamy w kostkę. Można też wcześniej ją poszatkować, a po ugotowaniu pokroić jeszcze drobniej. Tutaj każdy ma własną szkołę i musi opracować sposób mu najwygodniejszy.

Pokrojoną drobno cebulę smażymy. Dodajemy mięso mielone, a później startą na tarce marchewkę, pokruszone grzyby leśne lub posiekane pieczarki. Smażymy. Gdy wszystko się połączy dodajemy zioła, sól, pieprz, koperek.

Na końcu przyprawiamy do smaku. Jeśli ktoś preferuje jarzynki w proszku, kostki rosołowe, może doprawić nimi. Ale jeśli już musicie ich używać, kupujcie te bez konserwantów. Lepiej nie faszerować się zbędnie chemią.

Gdy farsz będzie już gotowy, przygotowujemy makaron. Po ugotowaniu wystarczy go połączyć z naszą kapustą. Wersja podana jest z mięsem mielonym (w moim przypadku jest to surowa szynka, ale nadaje się każde inne mięso). Można też zastąpić mięso większą ilością pieczarek lub grzybów leśnych. Moje podgrzybki i borowiki zebrane były jesienią własnoręcznie w stalowowolskich lasach. Zawsze kroję je przed suszeniem w cienkie plasterki, wówczas mogę je zgnieść palcami niemal na proszek i wrzucić bezpośrednio do potrawy. Jeśli suszycie grzyby w całości, lepiej wcześniej je namoczyć przez kilka godzin, a później ugotować i posiekać. Wtedy do potrawy wlejcie też powstały po gotowaniu wywar. Nadają się także grzyby mrożone. Jesienią można siekać zebrane w lesie grzybki, lekko je przesmażyć i mrozić w małych pojemniczkach.

Smacznego!

Przewiń do komentarzy















Komentarze

Dodaj swój komentarz

Przed publikacją zapoznaj się z Polityką Prywatności. Pamiętaj ponosisz odpowiedzialność za swój wpis!
By sprawdzić czy nie jesteś bootem, wpisz wynik działania: 1 + 2 =