Cynk i jego rola w naszym organizmie
Cynk to ważny mikroelement, bez którego zdrowa dieta obejść się nie może. Jest jednym z tych składników mineralnych, bez których nasz organizm nie jest w stanie prawidłowo funkcjonować.
W jaki sposób wpływa on na nasz organizm? Czym grożą jego niedobory i co możemy zrobić, by ich uniknąć?
Rola cynku w naszym organizmie
Cynk ma istotny wpływ na większość procesów, do których dochodzi w naszym organizmie. Pierwiastek ten wchodzi przecież w skład wielu enzymów, dzięki którym nasze ciało może funkcjonować w odpowiedni sposób. Bez cynku nie ma mowy o prawidłowej syntezie białek, bez niego można zapomnieć o prawidłowym funkcjonowaniu narządów rozrodczych. Bez odpowiedniej ilości cynku nasza tarczyca nie będzie pracować tak, jak powinna, a to oznacza dla nas szereg nowych problemów. Co możemy zrobić, by ich uniknąć?
Jakie objawy powinny wzbudzić nasze zaniepokojenie?
Brak odpowiedniej ilości cynku może mieć poważne konsekwencje, zatem im wcześniej zaczniemy dbać o prawidłową dietę, tym lepiej dla nas. Co może świadczyć o tym, iż nasz organizm potrzebuje więcej tego składnika? Niedobory cynku wiążą się z licznymi przypadłościami, których nie powinniśmy ignorować. Im wcześniej zwrócimy uwagę na takie objawy, jak osłabienie włosów i paznokci, tym lepiej dla nas. Cynk ma też ogromny wpływ na wygląd naszej skóry, zatem wszelkie problemy związane z jej stanem powinny skłonić nas do sprawdzenia, czy codzienne menu w istocie dostarcza nam odpowiednich ilości cynku. Trądzik, przebarwienia, rumienie – oto dolegliwości, które pojawiają się w chwili, gdy cynk w naszej diecie pojawia się zbyt rzadko. Niedobory cynku sprawiają też, że nasz układ immunologiczny przestaje funkcjonować w prawidłowy sposób, a my częściej musimy się borykać z osłabieniem oraz z licznymi infekcjami. A przecież wszystkich tych problemów można uniknąć w prosty sposób. Jaki?
Zdrowa dieta pełna cynku
By niedobory cynku nie utrudniały nam życia, powinniśmy w porę tak zadbać o swe menu, by dostarczało nam ono odpowiednich ilości tego pierwiastka. Najlepsze źródła cynku to mięso oraz jego podroby, warto jednak pamiętać, że ten składnik mineralny pojawia się w kaszy gryczanej, ziarnach zbóż oraz w warzywach strączkowych. Wszystkie te produkty są ważnymi składnikami zdrowej diety, zatem regularne sięganie po nie powinno stać się dla każdego z nas dobrym nawykiem. Jaja, owoce morza, sery i orzechy – oto kolejne źródła cynku, po które warto sięgać.
Komentarze