Ciasteczka owsiane- Cudny smak na kryzys i od święta

Image

Wielu z Was siedzi w domach i się nudzi. Gdy za oknem piękna pogoda, a wśród niej szaleje groźny wirus, bez potrzeby wychodzić nie warto. A co warto?

Zrobiliście zakupy i macie teraz w szafkach mąkę, cukier i zapasy jakich nigdy Wasze szafki nie widziały? Zróbcie sobie ciasteczka owsiane: kruchutkie, aromatyczne, wprost rozpływające się w ustach. Przydadzą się na czas smutku, ale też późniejszej radości. Co jest nam potrzebne?

SKŁADNIKI na około 35 szt. ciasteczek:

- 200 dkg miękkiego masła

- ¾ szkl. cukru (najlepiej drobnego do wypieków)

- ¼ szkl. brązowego cukru

- 1 duże jajko

- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

- 1 szklanka mąki pszennej

- ¾ łyżeczki proszku do pieczenia

- ½ łyżeczki sody oczyszczanej

- szczypta soli

- ¾ szkl. płatków owsianych (najlepsze górskie)

WYKONANIE:

Mikserem ucieramy masło z białym cukrem na jasną, puszystą masę. Następnie dosypujemy cukier ciemny. Kolejno do miski trafia jajko, a na końcu reszta składników. Gdy wszystko nam się połączy, nasze ciasto jest gotowe. Proste? Bajecznie proste!

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. W dłoniach formować kulki wielkości orzecha włoskiego (no chyba, że chcecie większe- mniejsze, to już jak tam sobie lubicie). Teraz trzeba je poukładać w dużych odstępach i spłaszczyć łyżeczką.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 12- 17 minut do momentu aż zaczną robić się lekko brązowe. Później należy je przenieść delikatnie na kratkę aż wystygną. Smacznego!





Komentarze

Dodaj swój komentarz

Przed publikacją zapoznaj się z Polityką Prywatności. Pamiętaj ponosisz odpowiedzialność za swój wpis!
By sprawdzić czy nie jesteś bootem, wpisz wynik działania: 1 + 2 =