Ciasteczka owsiane- Cudny smak na kryzys i od święta
Wielu z Was siedzi w domach i się nudzi. Gdy za oknem piękna pogoda, a wśród niej szaleje groźny wirus, bez potrzeby wychodzić nie warto. A co warto?
Zrobiliście zakupy i macie teraz w szafkach mąkę, cukier i zapasy jakich nigdy Wasze szafki nie widziały? Zróbcie sobie ciasteczka owsiane: kruchutkie, aromatyczne, wprost rozpływające się w ustach. Przydadzą się na czas smutku, ale też późniejszej radości. Co jest nam potrzebne?
SKŁADNIKI na około 35 szt. ciasteczek:
- 200 dkg miękkiego masła- ¾ szkl. cukru (najlepiej drobnego do wypieków)
- ¼ szkl. brązowego cukru
- 1 duże jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 szklanka mąki pszennej
- ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczanej
- szczypta soli
- ¾ szkl. płatków owsianych (najlepsze górskie)
WYKONANIE:
Mikserem ucieramy masło z białym cukrem na jasną, puszystą masę. Następnie dosypujemy cukier ciemny. Kolejno do miski trafia jajko, a na końcu reszta składników. Gdy wszystko nam się połączy, nasze ciasto jest gotowe. Proste? Bajecznie proste!
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. W dłoniach formować kulki wielkości orzecha włoskiego (no chyba, że chcecie większe- mniejsze, to już jak tam sobie lubicie). Teraz trzeba je poukładać w dużych odstępach i spłaszczyć łyżeczką.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 12- 17 minut do momentu aż zaczną robić się lekko brązowe. Później należy je przenieść delikatnie na kratkę aż wystygną. Smacznego!
Komentarze