Oryginalna pizza – zaskakujące połączenia
Włoska kuchnia to proste i smaczne przepisy, które można jednak modyfikować. Jednym z najpopularniejszych klasyków jest pizza, którą można zjeść z różnymi dodatkami – m.in. tradycyjną margheritę, quattro formaggi czy capricciosę. Jednak słynny placek można udekorować także innymi składnikami. Oto oryginalne pizze, które warto upiec w domu.
Standardy włoskiej kuchni
Kuchnia włoska cieszy się ogromną popularnością także w Polsce – w każdym mieście znajduje się pizzeria lub włoska restauracja, gdzie można zamówić popularne dania. Spaghetti bolognese, carbonara, lasagne, a także pizza to wszystkim znane smaki.
Mając ochotę na tradycyjne potrawy, warto wybrać się do pizzerii Dominium w Rzeszowie (https://www.pizzadominium.pl/lokale/rzeszow-galeria), aby zamówić wybrane z nich. Od czasu do czasu polecamy jednak kulinarne eksperymenty – upiec oryginalną pizzę z zaskakującymi dodatkami. Poniżej kilka inspiracji.[/p]Pizza z czekoladą i owocami
Podobno Włosi uznają pizzę na słodko za wymysł amerykański, ale warto jej spróbować. Pizza posmarowana kremem czekoladowym oraz udekorowana owocami sprawdzi się na przyjęciach dla dzieci – mali smakosze docenią jej smak i Twoją kreatywność. Możesz ułożyć na niej banany, truskawki, borówki amerykańskie czy inne owoce. Pięknie się prezentuje i zachęca do skosztowania – to spełnienie marzeń dzieci!
Możesz też przygotować ją wspólnie z nimi, gdyż bardzo chętnie pomogą. Pamiętaj, że kremem należy posmarować już upieczony placek. Pizza na słodko – jak np. hawajska – to dla jednych niemal kulinarne faux pas, ale dla dzieci placek z owocami i czekoladą będzie doskonałą propozycją.
Pizza z kozim serem i dynią
Smaczne połączenie przypadnie do gustu osobom niejedzącym mięsa – pizza z kozim serem i dynią to wegetariańska potrawa. Do jej udekorowania potrzebna będzie roladka z koziego mleka, dynia hokkaido, orzechy włoskie oraz rukola – i to wszystko! Smakowite i oryginalne danie będzie świetną alternatywą dla tradycyjnej pizzy, jaką możesz zamówić w pizzerii Dominium. W Rzeszowie, Warszawie czy Toruniu nie brakuje lokali, w których zjesz tradycyjne włoskie dania.
Pamiętaj, aby dynię wcześniej przygotować, czyli udusić na oleju. Następnie ciasto posmaruj śmietaną, ułóż kawałki dyni i kozi ser, a także orzechy. Przed zaserwowaniem posyp rukolą albo ziołami. Dla fanów takich połączeń dobrze sprawdzi się też pizza z serem pleśniowym oraz gruszką albo pizza po góralsku, czyli z oscypkiem i żurawiną.
Pizza po polsku
Oczywiście z boczkiem i kiełbasą! Skoro o jej smaku decydują w dużym stopniu dodatki, polska odmiana musi być bogata w polskie produkty, dlatego nie zabraknie na niej wędlin oraz cebuli, a także sosu śmietanowego. Warto eksperymentować z nowymi pomysłami i układać na pizzy ulubione składniki, gdyż można uzyskać ciekawą i udaną kompozycję. Odważni układają na niej również kapustę kiszoną, która nadaje pizzy charakterystycznego smaku. Poza tym polska odmiana jest przyrządzana zwykle na grubszym i puszystym cieście. Połączenie na pizzy kapusty kiszonej z boczkiem i kiełbasą smakuje zaskakująco dobrze – warto sprawdzić, piekąc taki placek samodzielnie.
Komentarze