Sos z tuńczyka do makaronu
Skoro dziś Środa Popielcowa i wielu z Was będzie szukać pomysłu na postny obiad, mamy propozycję. To niezwykle proste danie przyrządzić potrafi każdy. Jest bardzo smaczne i pożywne, a do tego na przygotowanie go wystarczy maksymalnie 15 minut. Proporcje pozwolą przygotować potrawę dla 3-4 osób.
Składniki:
- 2 puszki tuńczyka w oleju- koperek suszony lub świeży
- 1 łyżka musztardy delikatesowej
- ½ litra rosołu (można użyć kostki rosołowej lub wersja postna- wywar z warzyw)
- sól, pieprz cytrynowy lub zwykły
- pół dużego opakowania jogurtu naturalnego typu greckiego lub kwaśnej śmietany
- makaron
- młoda cebulka, szczypiorek
- 2 łyżki mąki
Wykonanie:
Ten sos zrobi się sam, a poradzi z nim sobie nawet ten, który na co dzień potrafi przypalić wodę. Przepis jest o tyle fajny, że danie powstaje naprawdę szybko. Gdy więc zmęczeni wracacie po pracy do domu, a macie ochotę na coś smacznego na ciepło, oto macie to, czego potrzebujecie. Ale do rzeczy.
Kroimy młodą cebulkę i lekko ją podsmażamy (jeśli użyjemy szczypiorku, wrzućmy go na sam koniec). Do garnka trafia następnie tuńczyk. Ja kupuję w oleju, bo jest najbardziej aromatyczny, nierozdrobniony, ponieważ lubię, gdy w sosie pływają mi większe kawałki ryby, ale użyjcie jakiego tylko chcecie. Zalewamy wszystko rosołem lub wodą z kostką rosołową (jeśli używacie…). Mieszamy. Wrzucamy posiekany koperek lub łyżkę suszonego. Dodajemy łyżkę (lub mniej, jak kto lubi) musztardy. Znów mieszamy, by wszystko dobrze się połączyło. Pieprzymy (do ryby świetnie pasuje pieprz cytrynowy), solimy.
W jogurcie lub śmietanie rozrabiamy 2 łyżki mąki (dokładnie rozcieramy żeby nie było grudek). Hartujemy to dwoma łyżkami gorącego sosu. Do sosu wlewamy naszą mieszankę ciągle mieszając. Gdy wszystko się zagotuje, sos jest gotowy.
Polewamy nim makaron (oczywiście taki, na jaki mamy akurat ochotę). Do sosów tego typu sprawdzają się dobrze kolanka, penne, muszelki, świderki, ale też te typu spaghetti.
Smacznego i do zobaczenia za tydzień.
Komentarze