Zalety żywności ekologicznej

Image

O tym, że żywność ekologiczna jest zdrowsza dla organizmu niewiele osób jest świadomych. Tego rodzaju żywność jest bardziej wartościowa, co zostało udowodnione badaniami naukowymi. Owoce i warzywa ekologiczne posiadają w sobie mniej pestycydów i rakotwórczych metali ciężkich. Ponadto, zawierają w sobie znacznie więcej witamin, aniżeli w tych tradycyjnych egzemplarzach. W przypadku mięs zauważono, iż posiadają one mniej tłuszczu, a więcej białka, aniżeli mięso z konwencjonalnych koncernów. Coraz częściej miejscem, w którym można zdobyć tego rodzaju produkty jest internetowy sklep ze zdrową żywnością czy tez stacjonarne sklepy.

Co nieco o żywności ekologicznej

Jej proces powstania jest zgodny z prawami natury. Żywność ta jest wolna od pestycydów, substancji przyśpieszających wzrost, metali ciężkich oraz innych niebezpiecznych substancji. Żywność ekologiczna jest objęta dużą kontrowersją. Wielu uważa, że nie ma różnicy między żywnością ekologiczną, a konwencjonalną. Z kolei inni badacze twierdzą, że ekologiczna hodowla zwierząt i uprawa roślin mają duży wpływ na jakość żywności, co potwierdzają badaniami naukowymi.

Mięso pochodzące od zwierząt uprawianych w sposób ekologiczny posiadają wiele składników odżywczych w porównaniu do mięs pochodzących z fabryk przemysłowych. Zwierzęta z farm eko hodowane są w znacznie lepszych warunkach, mają dostęp do powietrza i większej przestrzeni. Zwierzęta z hodowli przemysłowej zawierają znacznie więcej tłuszczu w swoim mięsie. Zwierzęta, które mają większy dostęp do świeżego powietrza i możliwość żywienia trawą są źródłem znacznie zdrowszej żywności.

Jajka pochodzące od kur z wolnego wybiegu posiadają znacznie więcej witaminy E i beta-karotenu oraz kwasów omega-3. Podobnie jest w przypadku mleka, który pochodzi od krów wypasanych na pastwiskach. Oprócz tego, że posiada więcej beta-karotenu i kwasów omega-3, nie zawierają w sobie genetycznie modyfikowanych hormonów, które podaje się na niektórych komercyjnych farmach.

Zgodnie z badaniami, warzywa i owoce ekologiczne są zdrowsze. Zawierają w sobie mniej ciężkich metali i pestycydów. Poziom azotu, azotanu i azotynu w nich jest znacznie mniejszy. Posiadają w sobie więcej antyoksydantów w zestawieniu z tradycyjnymi owocami i warzywami.

Dlaczego warto wybrać internetowy sklep ze zdrową żywnością?

Zakupy online są już stałym elementem, który wszedł w dzisiejszą rzeczywistość. Jest to doskonały wybór, ponieważ internetowy sklep ze zdrową żywnością – DelikatesyZdrowo.pl daje możliwość dokonywania zakupów w dowolnej, wybranej przez siebie porze. Oferta sklepów internetowych jest dostępna bez znaczenia na miejsce zamieszkania oraz proponują konkurencyjne ceny. Ponadto, ich asortyment jest naprawdę bogaty. Znajduje się w nich wiele wartościowych produktów np. takich jak rośliny strączkowe (znajdziesz je pod adresem https://www.delikatesyzdrowo.pl/cat-pl-6-Nasiona-i-ziarna.html), czy to fasola czy groch, będące źródłem błonnika i składników mineralnych. Cennym źródłem witamin jest także ciecierzyca i soczewica, które także występują w sklepach internetowych. Pożądanym produktem w sklepach online jest także miód (https://www.delikatesyzdrowo.pl/cat-pl-7-Miody.html) dostępny w różnych gatunkach, który ma korzystny wpływ dla organizmu.

Komentarze

Dodaj swój komentarz

Przed publikacją zapoznaj się z Polityką Prywatności. Pamiętaj ponosisz odpowiedzialność za swój wpis!
By sprawdzić czy nie jesteś bootem, wpisz wynik działania: 1 + 2 =