Jak wybrać zdrowe pieczywo?
Produkty zbożowe powinny stanowić podstawę codziennej diety, jednak by była ona zdrowa, ważne jest wybieranie żywności wysokiej jakości. Dotyczy to przede wszystkim wypieków, po które sięga się zwykle podczas śniadania. Jak wybrać zdrowe wypieki? Na co zwrócić uwagę?
Dlaczego powinno się jeść pieczywo?
Pieczywo jest bogatym źródłem węglowodanów, które dają człowiekowi energię do codziennej aktywności. Dzięki nim prawidłowo pracują wszystkie narządy, w tym mózg, który potrzebuje sporo cukrów, by prawidłowo funkcjonować. Energia z węglowodanów powinna uwalniać się stopniowo, dlatego w codziennym jadłospisie powinny dominować chleb, bułki i inne wyroby z mąki pełnoziarnistej, razowej lub graham. Biała mąka i przygotowywane na jej bazie różne rodzaje pieczywa powodują szybki wyrzut glukozy do krwi, przez co już po niedługim czasie znów odczuwa się głód i zmęczenie.
Zdrowe pieczywo (atrakcyjna oferta w sklepie Ranozebrano.pl) z mąki razowej, pełnoziarnistej lub graham dostarcza organizmowi nie tylko niezbędnych cukrów złożonych, ale również szeregu witamin i minerałów. Mąka z pełnego przemiału jest bogatym źródłem witamin z grupy B, wapnia, potasu, a także cynku i magnezu. Dodatkowo pieczywo na bazie ciemnej mąki zawiera sporo błonnika, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego. Dzięki niemu unika się zaparć oraz innych nieprzyjemnych dolegliwości z strony jelit. Błonnik jest również ważny dla utrzymania prawidłowej masy ciała, gdyż wypełnia żołądek i zapewnia uczucie sytości na dłużej.
Jak wybrać wysokiej jakości pieczywo?
Aby jeść zdrowo, powinno się wybierać pieczywo najwyższej jakości. Niestety, jedynie część chlebów i bułek z mąki pełnoziarnistej lub razowej spełnia ten warunek. W dużych piekarniach i sieciach supermarketów chleby często są sztucznie zabarwiane na ciemno za pomocą miodu lub słodu jęczmiennego. Ponadto w ich składzie znajduje się sporo konserwantów, spulchniaczy i innych substancji, które negatywnie wpływają na samopoczucie.
Zdrowe pieczywo z ciemnej mąki jest wypiekane w małych piekarniach, gdzie stosuje się tradycyjne metody wyrobu chlebów i bułek. Dobrym wyborem są produkty bez dodatku drożdży, które wyrastają na zakwasie. Do ich wypiekania używa się wyłącznie kilku składników - mąki, wody, soli, a także ewentualnych dodatków w postaci ziaren (np. siemienia lnianego, pestek dyni) lub suszonych owoców (np. żurawiny). Dzięki temu pieczywo jest zdrowe, smaczne i zapewnia sytość na długo. Wystarczy zjeść jego niewielką kromkę, by w pełni pokryć dzienne zapotrzebowanie na wiele składników odżywczych.
Komentarze