Kilka rad, które poprawią projekt twojej restauracji

Image

Dobrze zaprojektowany lokal przynosi korzyści – wiedzą o tym najlepiej ci, którzy takowy posiadają. Dlatego warto przyjrzeć się naszemu wnętrzu, jeśli czujemy, że obroty mogłyby być większe. Może w środku jest coś, co sprawia, że ludzie nie chcą wchodzić? Kilka prostych rzeczy może sprawić, że sytuacja będzie zupełnie inna. Oto zbiór wskazówek, na co zwrócić uwagę przy projektowaniu naszego miejsca.

Światło, światło, światło

Na początku było światło, więc od niego rozpocznijmy. Dobrze dobrane oświetlenie robi ogromną różnicę. Najpierw zdeterminujmy nasze potrzeby i klimat. Jeśli prowadzimy małą restaurację głównie dla par, nie musimy stosować dużych, oślepiających lamp. Dyskretne oświetlenie będzie tutaj dodatkowym atutem. Z kolei w przypadku, gdy mamy duże bistro, nie ma sensu ukrywać się w mrokach.

Odpowiednie światło wpływa na postrzeganie lokalu, a także prezentację jedzenia – co bezpośrednio przenosi się na liczbę gości. Właśnie dlatego, nie lekceważmy nigdy benefitów, które przynosi porządna lampa.

Nasze potrzeby grają tutaj również dużą rolę. Strefy takie jak bar czy miejsce wydawania jedzenia, zazwyczaj powinny być lepiej oświetlone, by nie umknęły wzrokowi klientów. Nasze zapotrzebowanie na światło różni się też w trakcie dnia oraz wieczoru, także pamiętajmy o tym.

Zastosowanie kilku rodzajów światła może okazać się ciekawym rozwiązaniem, ale do wszystkiego należy podejść ze zdrowym umiarem. Zbyt duży miszmasz wprowadzi niepotrzebny chaos.

Obrazek

Źródło: Studio Loko

Ucieczka od pospolitości

My, jako klienci, jesteśmy przyzwyczajeni do dobrobytu, więc ciężko jest nas czymś zaskoczyć. Tym bardziej, kiedy na rynku dostępnych jest multum opcji i każda jest w zasięgu ręki. Dlatego, podstawowym grzechem, jakiego należy się wystrzegać przy projektowaniu restauracji, jest nuda. Musimy się czymś wyróżniać! Zapadając w pamięć, mamy dużą szansę, że klient pomyśli o nas następnym razem, gdy będzie wybierał się na obiad.

Znajdź mocne strony swojego miejsca. Może jakiś przysmak, którego nie serwują nigdzie indziej? Może duża ściana, czekająca tylko na jakieś ciekawe instalacje i dzieła sztuki? Może bar, który ma potencjał, by zaskoczyć?

To nie jest najprostszy krok i wielu niedoświadczonym właścicielom może sprawić pewien kłopot wybór odpowiedniej aranżacji wnętrza, tak aby wyróżnić się czymś na tle innych. W takim wypadku najlepiej skorzystać z pomocy profesjonalistów, którzy przeprowadzą nas przez cały proces.

Obrazek

Źródło: Studio Loko

Rozwiązania, które działają

Zasada jest prosta. Jeśli coś nie przynosi przychodów, nie ma sensu dalej tego wdrażać w nadziei na poprawę. Ustawienie stolików i ich liczba, wybór materiałów, które są dobre jakościowo i wytrzymają próbę czasu, rezygnacja z ciasnych przejść i śliskich podłóg – to wszystko ma wpływ na funkcjonowanie restauracji i to większy niż ci się wydaje! Dlatego przywiązuj wagę do szczegółów, testuj różne rozwiązania, szukaj patentów, które sprawdzą się dla ciebie. Zadbaj o ergonomię w swoim lokalu, a na pewno zobaczysz różnicę.

Podsumowując, czy łatwo jest stworzyć dobry projekt restauracji? Być może, nie. Czy jest to opłacalne? Jak najbardziej!

Komentarze

Dodaj swój komentarz

Przed publikacją zapoznaj się z Polityką Prywatności. Pamiętaj ponosisz odpowiedzialność za swój wpis!
By sprawdzić czy nie jesteś bootem, wpisz wynik działania: 1 + 2 =