Bezmięsne przekąski do pracy - nasze propozycje!
Dieta wykluczająca mięso staje coraz popularniejsza. Powodów jest wiele. Niektórzy rezygnują z mięsa z powodów zdrowotnych. Inni uważają, że produkcja mięsa ma niekorzystny wpływ na kondycję planety. Coraz więcej osób decyduje się na rezygnację z mięsa ze względu na warunki, w jakich żyją zwierzęta hodowlane. Nie bez znaczenia jest też moda i wynikająca z niej coraz większa dostępność różnorodnych zamienników. Chcesz ograniczyć ilość mięsa w Twojej diecie? A może po prostu szukasz nowych smaków? Prezentujemy nasze ulubione propozycje wegetariańskich obiadów do pracy.
Czym zastąpić mięso?
Na początek krótki przewodnik po łatwych do kupienia zamiennikach mięsa.
Na czym ugotować pożywny, wegetariański posiłek? Sprawdź garnki i patelnie dostępne w Neo24
Tofu
Ten biały serek sojowy znajdziesz w wielu azjatyckich daniach, jednak od jakiegoś czasu znajdziesz je również w polskich dyskontach. Możesz wykorzystać je jako białkową wkładkę w swoim obiedzie. Naturalne tofu nie ma smaku, ale świetnie przyjmuje go od użytych przypraw.
Seitan
Jego podstawowym składnikiem jest gluten. Oznacza to, że ten zamiennik mięsa jest bardzo sycący, ale również niewskazany dla alergików. Seitan, podobnie jak tofu, nie posiada wyrazistego smaku, dlatego za pomocą przypraw łatwo jest nadać mu taki, który będzie imitował smak mięsa. Seitan znajdziesz w sklepach z wegetariańską żywnością w postaci burgerów, nuggetsów i klopsików.
Warzywa strączkowe
Są niezwykle sycące i pełne odżywczych składników. Uzupełnienie dania soczewicą, ciecierzycą, fasolą lub grochem sprawi, że posiłek bez problemu pozwoli Ci zaspokoić głód. Obawiasz się nieprzyjemnych konsekwencji gastrycznych? Dodaj do dania cząber, to polskie zioło ułatwia trawienia i niweluje efekt trawienia strączków.
Niezbędne do smażenia patelnie znajdziesz w naszym sklepie internetowym: www.neo24.pl/maleagd/dokuchni/patelnieigarnki/patelnie.html
Wegetariańskie wersje klasyków - musisz je poznać!
„Smalczyk” z fasoli
Ten przepis spodoba się również osobom, dla których tradycyjny smalec jest zbyt tłusty. Do przygotowania potrzebujesz tylko puszkę białej fasoli, dwie cebulę i słodki dodatek - jabłka lub suszone śliwki. Smak całej przekąsce nadają przyprawy: dużo majeranku, lubczyk i cząber oraz liście laurowe, ziele angielskie i owoce jałowca. Podsmaż na patelni cebulę z zielem, jałowcem i liściem laurowy tak, by cebulka się zarumieniła. Jeśli wybierasz wersję z jabłkiem, zetrzyj je na grubych oczkach tarki i podsmaż razem z cebulą i przyprawami. Fasolę wypłucz i zblenduj z ziołami. W wersji ze śliwkami - drobno je posiekaj i dodaj na końcu. Wymieszaj pastę fasolową z podsmażoną cebulkę, dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem. „Smalczyk” sprawdza się jako pasta kanapek.
Chilli sin carne
Czyli chilli bez wołowiny. Do jej przygotowania potrzebujesz przede wszystkim fasolę strączkową i kukurydzę - to one będą wartościową odżywczo wkładką. Poza tym przygotuj cebulę, paprykę czerwoną i seler naciowy oraz puszkę krojonych pomidorów. Posiekaj warzywa w kostkę i podsmaż je na oleju razem z wędzoną i słodką papryką, odrobiną kminu rzymskiego i podduś je przez około 10 minut. Następnie dodaj kukurydzę i fasolę i wszystko dokładnie wymieszaj. Po kilku minutach wlej do garnka pomidory, przypraw je odrobiną cukru. Gotuj gulasz przez około godzinę, jeśli pod koniec będzie za rzadki, przez ostatni 10 minut gotuj go bez przykrywki. Podawaj z nachosami skropione cytryną ze świeżą kolendrą.
Garnki o różnej pojemności znajdziesz w Neo24:
www.neo24.pl/maleagd/dokuchni/patelnieigarnki/garnek.html
Komentarze