Śniadanie Wielkanocne w Słomianej
W Domu Ludowym w Słomianej miało miejsce zorganizowane przez Stowarzyszenie Kobiet Słomianej spotkanie związane z lokalnymi kulinarnymi zwyczajami wielkanocnymi.
Do tradycyjnego śniadania w niedzielę wielkanocną zasiadają wszyscy Polacy. To, co znajdzie się na stole zależy od lokalnych zwyczajów i tradycji. Jakie zwyczaje kultywowane są w Słomianej? Stowarzyszenie, które i nas ugościło, promuje te największe i najstarsze wartości. Tradycja przekazywana z pokolenia na pokolenie dzięki temu utrwala się i nie zaniknie.
Corocznie odbywa się również konkurs na najpiękniejszy stół wielkanocny. W tym roku wzięły w nim udział panie z: Kół Gospodyń Wiejskich z Witkowic, Dąbrówki Pniowskiej, Koziarni, Leokadia Gugała z Chwałowic i Stowarzyszenie Kobiet Słomianej. Tuż przed konkursem ks. Stanisław Kuraś, proboszcz parafii w Krzakach, poświęcił pokarmy. Uznano, że w tym roku przyznanych zostanie 5 równorzędnych nagród.
Później, przy wspólnym stole zasiadli wszyscy do wielkanocnego śniadania. Co znalazło się w menu? Oczywiście tradycyjny żurek na żeberkach, jajka pod różną postacią, babki wielkanocne i mazurki. Wszystko to na pięknie ustrojonym stole.
Czym dawniej farbowano jaja, jakie tajemnice skrywają gospodynie, jaki wymiar duchowy powinno zachować się przeżywając radosne Alleluja? Zapraszamy do obejrzenia materiału video. Wszystkim naszym Czytelnikom życzymy smacznego jajka!
Komentarze