Perła dla radnej za napój orzeźwiający
Radna Leokadia Gugała zdobyła "Perłę 2018" w konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów za napój ziołowy orzeźwiający.
- W powiecie stalowowolskim mamy pierwszą Perłę, "Perłę 2018 " przyznaną w konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo- Smaki Regionów na najlepszy polski regionalny produkt żywnościowy- mówiła podczas obrad Rady Powiatu Stalowowolskiego radna Leokadia Gugała.
Radni docenili sukces i nagrodzili laureatkę gromkimi brawami. Nagrodzony specjał można było spróbować podczas obrad. W smaku wyczuwalna była nuta m.in. mięty, pietruszki i cytryny.
Głównym celem konkursu była identyfikacja i promocja polskich produktów regionalnych, osadzonych głęboko w polskiej tradycji i od lat wytwarzanych tymi samymi metodami i według tych samych receptur. Istotą konkursu jest znalezienie i zachowanie narodowych specjałów, zanim odejdą w zapomnienie, wyparte przez „szybką” przemysłową żywność.
Konkurs przebiegał dwuetapowo. W pierwszym etapie – w czasie finałów regionalnych – wyłonieni zostali laureaci w czterech kategoriach takich jak: produkty pochodzenia roślinnego, zwierzęcego, napoje i produkty mieszane oraz najlepsze dania i potrawy regionalne i tradycyjne. Drugi etap konkursu polegał na wyborze przez Krajową Kapitułę Konkursu – spośród produktów nominowanych w regionach – tych najlepszych specjałów.
Ostatecznie komisja konkursowa doceniła trzy wyroby z Podkarpacia, które otrzymały „Perłę 2018”: miód nawłociowy z Tanwi i Sanu (Pasieka z Ogrodu Wacława Piędela), napój ziołowy, orzeźwiający Leokadii Gugały, kiełbasę sielską (Bogusława Szymańskiego).
Organizatorem konkursu była Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego wspólnie ze Związkiem Województw RP.
Komentarze