Sukces uczennicy Ekonomika

Image

16 marca w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1 w Tarnobrzegu odbyła się V edycja konkursu kulinarnego „Kreatywny Kucharz”…

Temat tegorocznego konkursu to „Podkarpacki fusion”. Patronat merytoryczny nad konkursem sprawowało Stowarzyszenie Małopolskich Kucharzy i Cukierników.

Zadaniem uczestników konkursu było przygotowanie przystawki z wykorzystaniem sera podpuszczkowego oraz dania głównego na bazie polędwiczki wieprzowej z dodatkiem jabłka.

W kulinarnych zmaganiach wzięło udział 13 uczniów szkół gastronomicznych województwa podkarpackiego i świętokrzyskiego. W konkursie, oprócz przedstawicieli gospodarzy, uczestniczyli uczniowie ze szkół gastronomicznych z Rzeszowa, Kielc, Sandomierza, Krosna, Iwonicza Zdroju, Stalowej Woli.

W konkursie gastronomicznym wzięła udział również uczennica Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 3 w Stalowej Woli – Joanna Wójtowicz z kl. III Tż- technik żywienia i usług gastronomicznych pod opieką p. Anny Wołoszczak. Uczennica rozwadowskiego ekonomika zajęła III miejsce. Laureatka przygotowała:

- przystawkę: tartaletki ze szpinakiem, łososiem, serem pleśniowym i kurkami,

- danie główne: polędwiczkę w jabłkach z komosą ryżową.

Konkursowe dania oceniało jury, któremu przewodniczył Marek Łukasiewicz - właściciel firmy GASTRO TEAM oraz szef kuchni restauracji PATIO w Zamku Dzikowskim w Tarnobrzegu. Wraz z nim w jury zasiadali: Robert Pawlik - szef kuchni restauracji MAŁY RZYM w Sandomierzu zarazem przedstawiciel Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników, Stanisław Zawiślak – szef kuchni restauracji NAD WARKĄ w Mielcu, Artur Florkiewicz - szef kuchni restauracji WERANDA w Mielcu, Aneta Rado - właściciel restauracji NAD WARKĄ w Mielcu, Jakub Meksuła - kucharz w restauracji PATIO w Zamku Dzikowskim w Tarnobrzegu.

Nagrody i puchary wręczał zastępca prezydenta Tarnobrzega Józef Motyka oraz dyrektor Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1 w Tarnobrzegu Piotr Wałcerz. Prezydent gratulował uczestnikom zaangażowania, umiejętności i kreatywności w tworzeniu dań konkursowych.

GRATULUJEMY SUKCESU!!!



Komentarze

Dodaj swój komentarz

Przed publikacją zapoznaj się z Polityką Prywatności. Pamiętaj ponosisz odpowiedzialność za swój wpis!
By sprawdzić czy nie jesteś bootem, wpisz wynik działania: 1 + 2 =