Smakowicie w Ekonomiku
II Międzyszkolny Konkurs Gastronomiczny pod hasłem „Walentynkowy czar” za nami. I tym razem było smakowicie, i tym razem pachniało w całej szkole wspaniale, i tym razem komisja konkursowa miała nie lada orzech do zgryzienia.
Do konkursu zgłoszono po dwóch najlepszych uczniów ze szkół gastronimicznych. Do Stalowej Woli przyjechali więc młodzi artyści kulinarni z Rzeszowa, Leżajska, Sandomierza. Komisja konkursowa oceniała smak, wygląd, pomysł, nawiązanie do święta zakochanych, zastosowane techniki przygotowania potraw czy organizację w miejscu pracy. Po 2,5 godzinach dania (główne i deser) były oceniane. A oto wyniki konkursu.
I miejsce
Krystian Tarczon - Zespół Szkół Gospodarczych im. Mikołaja Spytka Ligęzy w Rzeszowie.
1. Polędwiczka z dorsza z mulami w białym winie, chrupiące sardynki i opalane warzywa
2. Mus z białej czekolady z puree z mango, chipsami z jogurtu, pudrem z truskawek i świeżymi owocami
II Miejsce
Natalia Nykiel - Zespół Szkół Technicznych im. Tadeusza Kościuszki w Leżajsku
1. Filet Afrodyty
2. Słodki Pocałunek
III Miejsce
Zuzanna Hepnar - Zespół Szkół Spożywczych im. Tadeusza Rylskiego w Rzeszowie
1. Sakiewki z żurawiną na szpinakowym puree w asyście granatowego sosu
2. Czekoladowy fondant z malinową nutką
Wyróżnienie
Aleksandra Gładysz - Zespół Szkół Gastronomicznych i Hotelarskich im. KEN w Sandomierzu
1. Łosoś z zapieczoną kaszą gryczaną i pomidorkami config
2. Czekoladki z chili i wanilią w płatkach róż
Wyróżnienie
Sabina Kobylańska - Zespół Szkół Spożywczych im. Tadeusza Rylskiego w Rzeszowie
1. Śródziemnomorska piramidka z puree z kalafiora na wiśniowo- czekoladowym dywanie
2. Serniczkowa chmurka z sosem truskawkowo – imbirowym
Pozostałe potrawy bez miejsc konkursowych
Marta Zawada - Zespół Szkół Technicznych im. Tadeusza Kościuszki w Leżajsku:
1. Przysmak Damy Cameliowej
2. Lasagne Romea i Julii
Weronika Duma - Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 1 w Tarnobrzeg:
1. Zmysłowa gruszka z uwodzicielskim musem czekoladowym
2. Zakręcony duecik z nutką szpinaku w towarzystwie puree z buraków
Arkadiusz Kupiec - Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 3 im. Króla Jana III Sobieskiego w Stalowej Woli:
1. Morski duet skąpany w białym winie, z sosem pomarańczowo-imbirowym na ryżowym piasku
2. Lava Cake z mlecznym wnętrzem i sosem z mango
Mateusz Dąbal- Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 3 im. Króla Jana III Sobieskiego w Stalowej Woli:
1. Kaczka z arancini z batatów i musem buraczkowo-rabarbarowym
2. Tęczowe serce z sosem adwokatowo-czekoladowym i paluszkiem snickersowym
Martin Nowak - Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 1 w Tarnobrzegu:
1. Czekoladowa eksplozja z malinową rozkoszą
2. Złocisty kurczak z beszamelem w objęciach sakiewki szpinakowej
Justyna Nagórna - Zespół Szkół Gastronomicznych i Hotelarskich im. KEN w Sandomierzu:
1. Kotleciki jagnięce, puree ze szparagów i imbiru, czerwony pęczak, karmelizowana cebula faszerowana groszkiem z kruszonką ziołową
2. Mus czekoladowy, żelka truskawkowa, kruche ciastko czekoladowe i cygaretowe z pianką cytrynowo-miętową
Komentarze
opis potrawy Mateusza Dąbala jest najbardziej walentynkowy i powinien wygrać!