Wielkanoc tuż, tuż

Image

W CKU czuć już atmosferę zbliżających się świąt wielkanocnych. Pieczone i zdobione są baby, mazurki, powstają też piękne i oryginalne ozdoby. Wszystko to trafi ostatecznie na świąteczny stół...

Wielkanoc za tydzień, dlatego też słuchaczki florystyki przygotowują już ostatnie ozdoby świąteczne, które później sprzedawane będą na kiermaszach. W dekoracjach wielkanocnych panuje duża różnorodność. Typowe dla tych świąt ozdobne elementy to: pędy wierzby z baziami, jajka, skorupki, bukszpan, borówka, kwiaty cebulowe (takie jak narcyzy, tulipany), kolorowe pisanki, zające, kurczaki. Dominującą barwą jest zieleń, żółć i biel oraz pastelowe róże, błękity i kremy. Podstawą jest koszyk, ale doskonale sprawdzają się również różnego rodzaju pojemniki szklane. Wielkanocnym naczyniem są też skorupki jaj, w których można wysiać rzeżuchę, owies oraz wydmuszki, do których wkłada się delikatne, pojedyncze, drobne kwiaty szafirka.

Wśród wielu ozdób, jakie powstały naszą uwagę przykuł zając wielkanocny, który do złudzenia wyglądał jakby został zrobiony z wikliny.

- By powstał taki zając potrzebne jest nam dużo szarych gazet. Papier tnie się na rurki i później są one zwijane na patyczku. Plecie się później jak zwykłą wiklinę. Można pomalować zająca po wypleceniu go, albo zrobić to przed wypleceniem. Jeśli malujemy przed wypleceniem, to należy wszystko zabezpieczyć bezbarwnym lakierem akrylowym- mówi Kinga Żak.

Prócz ozdób wielkanocnych w CKU powstają także świąteczne wypieki: babki, babeczki, mazurki, makowce itd. Jak zdradziła nam jedna ze słuchaczek, by powstała pyszna babka wielkanocna potrzebny jest nie tylko dobry, sprawdzony, babciny przepis, ale własne zaangażowanie. Kto wkłada w to co robi swoje serce, ten odnosi kulinarne sukcesy.

- By przygotować coś pysznego na wielkanocny stół trzeba włożyć w to dużo serca. Przygotowujemy sobie wszystkie składniki: mąkę, margarynę, żółtka, do tego łyżeczka proszku do pieczenia. Trzeba pamiętać by napowietrzyć masę i na pewno wyjdzie nam dobre ciasto. By babka nie przylegała nam do formy, trzeba tę formę wysmarować masłem i olejem. Nie jest to trudne zadanie, babkę robi się szybko i bardzo dobrze smakuje- mówi Natalia Strojek.

Przewiń do komentarzy



























Komentarze

Dodaj swój komentarz

Przed publikacją zapoznaj się z Polityką Prywatności. Pamiętaj ponosisz odpowiedzialność za swój wpis!
By sprawdzić czy nie jesteś bootem, wpisz wynik działania: 1 + 2 =
~Jola

Najlepsze Wielkanocne ciasta(babki) jadłam we Włoszech.
Uwierzcie mi, tutaj w kraju, nie ma szans takiej kupić.
Kto mieszkał w Italy , wie o czym mówię.

~sk5

Co Kto Umie...

~wiemy

Centrum Kształcenia Ustawicznego, ul. Hutnicza, po internacie....

ciemna

Co to jest CKU?