Konkurs gastronomiczny Ekonomika
Pracownia gastronomiczna ZSP nr 3 wypełniła się smakowitymi zapachami. Młodzi ludzie w pocie czoła trudzili się by stworzyć potrawy miłe dla podniebienia i oka. A wszystko to po to, by wywalczyć nagrodę w Międzyszkolnym Konkursie Gastronomicznym.
- Jesteśmy w tej chwili w pracowni gastronomicznej, gdzie uczniowie w zawodzie kucharz przygotowują potrawę główną i deser w trzech porcjach. Mają na to 2,5 godz., natomiast w sali kelnerskiej obok odbywa się konkurs „Najlepszy w zawodzie kelner”. Hasłem przewodnim konkursu jest karnawałowe szaleństwo. Mamy karnawał, więc taki jest temat konkursu. W konkursie biorą udział nie tylko uczniowie naszej szkoły, ale także uczniowie z zaprzyjaźnionych szkół z okolic. Mamy uczniów z: Sandomierza, Tarnobrzega, Janowa Lubelskiego, Leżajska- mówi Małgorzata Maziarz, wicedyrektor ZSP nr 3.
Uczestnictwo w konkursie pozwoliło młodym kucharzom sprawdzić swoje umiejętności i kwalifikacje gastronomiczne oraz rozwijać zawodowe zainteresowania. Udział w konkursie stwarzał okazję do doskonalenia umiejętności estetycznego podawania potraw. Pozwalał także współzawodniczyć, ale i integrować się z osobami kształcącymi się w tym samym kierunku. Każdy konkursowicz wykonywał potrawy według własnego pomysłu i receptury.
Młodzi kucharze bardzo się starali, bo każdy ich krok śledzili jurorzy. Ich ruchy utrwalali za pomocą aparatów fotograficznych również uczniowie ZSP nr 3 kształcący się w zawodzie fototechnik.
Jurorzy konkursu przy ocenie brali pod uwagę: smak potraw, aromat, odpowiednie wyeksponowanie, wykorzystanie i zastosowanie oraz połączenie w daniu różnych produktów, nawiązanie do tematu konkursu, zastosowanie różnych technik przygotowania potraw, przestrzeganie zasad bhp podczas pracy oraz organizację stanowiska pracy.
W przypadku drugiej kategorii konkursowej uczniowie mogli podnosić poziom swojego kształcenia zawodowego, kwalifikacji i umiejętności kelnera, a także doskonalić umiejętności estetycznego nakrywania stołów i prawidłowej obsługi konsumenta, szlifować swój talent oraz wymienić się doświadczeniami z uczniami innych szkół.
W pierwszym etapie konkursu zawodnik nakrywał stół dla 2-4 osób według zaproponowanego przez siebie menu. Dekorował stół z myślą o zabawie karnawałowej. Jurorzy zwracali uwagę na organizację pracy podczas wykonywania zadania, poprawność nakrycia, estetykę i aranżację stołu. W kolejnym etapie konkursu uczestnicy podeszli do testu pisemnego z zakresu sztuki kelnerskiej. Pytania testowe opracowane były na podstawie zadań egzaminacyjnych potwierdzających kwalifikacje zawodowe w zawodzie kelner. W trzecim etapie uczestnik nakrywał stół dla dwóch konsumentów do wylosowanego menu. Tutaj oceniający zwracali uwagę na sylwetkę zawodową, prawidłowe nakrycie stołu, znajomość zasad obsługi klienta oraz zebranie zastawy stołowej. Na każde zadanie przewidziany był określony czas.
Za udział w konkursie uczestnicy i ich opiekunowie otrzymali dyplomy, a laureaci nagrody rzeczowe.
Tego typu konkursy to świetna okazja do promocji samej szkoły, która kształci fachowców w różnych kierunkach, w tym także z zakresu gastronomii.
- Warto przyjść do naszej szkoły, bo można zdobyć konkretny i dobry zawód. Z tego co można się dowiedzieć od szefów kuchni, którzy tu są w jury w konkursie, to jest to zawód taki, który daje zatrudnienie, oczywiście dla tych, którzy chcą się uczyć. Panowie są tutaj też m.in. dlatego, żeby podpatrzeć uczniów, których mogą zatrudnić w swoich restauracjach, więc dla młodzieży ten jest szansa nawiązania kontaktu z przyszłymi pracodawcami- mówi Paweł Ciołkosz, dyrektor Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 3 w Stalowej Woli.
[MagPie]
Komentarze
przecudnie ubrane stoły
mniam mniam
Wykwintnie, ale czy potrafią zrobić typowego schaboszczaka?
Tu się ludzie uczą gotować, a w odrzuconym systemie wciskano kurs bez jedzenia. Chociażby na tym przykładzie widać, co to był za system.