Kolejny sukces Państwa Smaliszów
Agnieszka Smalisz zdobyła I miejsce za kaczkę pieczoną w Konkursie "Najlepszy produkt tradycyjny 2014" na VIII Targach Żywności Tradycyjnej ("Festiwal Podkarpackich Smaków" w Górnie).
W VIII Targach Żywności Tradycyjnej "Festiwal Podkarpackich Smaków" wzięło udział przeszło 150 wystawców i producentów żywności tradycyjnej. Jurorzy w 6 osobowym składzie oceniali produkty w dwóch kategoriach: wpisanych na listę produktów tradycyjnych i regionalnych oraz ubiegających się o ich wpisanie.
Wśród potraw już wpisanych na listę w konkursie zgłoszono 22 potrawy. Najlepsza okazała się róża ucierana podkarpacka z Gospodarstwa Agroturystycznego Anny Wójcickiej „Lotnia” w Górkach, która zajęła I miejsce. Ser Kornaka w zalewie ziołowej z KGW w Nockowej zajął II lokatę. Serwatka wielkanocna handzlowska Małgorzaty Magryś z Handzlówki zajęła III miejsce.
Znacznie więcej wyrobów zgłoszono w drugiej kategorii konkursu, bo aż 130. Pretendowały one do miana produktu tradycyjnego. Jury wybierało wyroby, które wyróżniały się recepturą, smakiem, walorami zdrowotnymi oraz regionalnym pochodzeniem. Nagrodzono 10 produktów takich jak: ser wołoski państwa Smoleniów z Królika Polskiego, kaczka z pieca Agnieszki Smalisz, karasiowe pulpety Anny Kumięgi, dżem z zielonych pomidorów z KGW w Nowej Wsi, chleb wiejski z czarnuszką z Wólki Sokołowskiej, miód pszczeli z pyłkiem Jana Sebzdy z Soniny, kogucik z kurką pod chlebową chmurką Heleny Idzik z Przędzela i luloki Ewy Giełdon z Wolicy Piaskowej.
Nie każdy wie, że to właśnie województwo podkarpackie zajmuje I miejsce w naszym kraju pod względem ilości produktów zarejestrowanych na ministerialnej Liście Produktów Tradycyjnych. Możemy się pochwalić 162 takimi produktami. W całym kraju w sumie zostało zarejestrowanych 1254 produkty tradycyjne i regionalne.
Warto tutaj przypomnieć, że przepisy na regionalne dania, w tym także państwa Smaliszów, można znaleźć w folderze z przepisami „Zasmakuj się w Powiecie Stalowowolskim”. Ci, którzy nie mają jeszcze folderu mogą skorzystać z niego w wersji PDF: http://www.stalo(...)pisy.pdf
Komentarze
Gratulacje ,same pysznosci u p.Smaliszow jak zawsze zreszta