Gotuj lokalnie
Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 3 im. Króla Jana III Sobieskiego w Stalowej Woli realizuje projekt „Gotuj lokalnie”. Organizatorem projektu jest Fundacja Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej z siedzibą w Warszawie.
Projekt „Gotuj lokalnie" realizowany jest we współpracy z Akademią Kulinarną Marcina Budynka, przy wsparciu Fundacji Klub Szefów Kuchni.
Celem projektu jest wspomaganie krajowych szkół gastronomicznych w przekazywaniu wiedzy na temat regionalnych, tradycyjnych produktów i możliwości ich wykorzystania w kreowaniu nowoczesnej kuchni, przy zachowaniu zasad krótkich łańcuchów dostaw.
Tegoroczna edycja programu realizowana jest w trzech etapach:
- szkolenia dla nauczycieli, - warsztatów dla uczniów w szkołach, - ogólnopolskiego konkursu kulinarnego.Nauczycielka pani Agnieszka Kuszyńska, wytypowana przez szkołę w dniach 27-28 marca br. wzięła udział w szkoleniu metodycznym podczas Targów EuroGastro, gdzie uczestniczyła w warsztatach kulinarnych, prowadzonych przez Marcina Budynka i Tomasza Jakubiaka- znanych kucharzy i dziennikarzy kulinarnych. Na zakończenie szkolenia nauczyciele zmierzyli się w mini konkursie, w którym oceniali ich mistrzowie kulinarni m.in.: Robert Sowa- znakomity kucharz i restaurator oraz Jerzy Pasikowski- prezes Fundacji Klub Szefów Kuchni.
W szkole pod opieką pani Agnieszki Kuszyńskiej prowadzone są warsztaty kulinarne, podczas których uczniowie zdobywają wiedzę na temat tego, jakie produkty lokalne, regionalne są dostępne w naszym regionie oraz jakie są systemy jakości żywności (znaki jakości-system europejski i polski), również jak ważna jest świeżość tych produktów, którą możemy osiągnąć poprzez zakup u lokalnych producentów żywności- im krótsza droga „z pola na stół”, tym świeższy i tym samym lepszy produkt otrzymujemy do gotowania.
Uczniowie Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 3 im. Króla Jana III Sobieskiego w Stalowej Woli wezmą również udział w ogólnopolskim konkursie kulinarnym na danie główne, na bazie produktów regionalnych, w którym powalczą o 5-dniowy kurs w Akademii Kulinarnej Marcina Budynka.
Oto niektóre przygotowane potrawy podczas warsztatów „Gotuj lokalnie” przez uczniów szkoły:
Magdalena Ląd i Justyna Konarska z klasy III Tżh przygotowały Deser –Pamuła na bazie regionalnej śliwki krzeszowskiej oraz wina, cynamonu i miodu podkarpackiego spadziowego
Dominika Idec i Ania Ryczko z klasy II Tżt przygotowały danie zasadnicze: gołąbki z czerwonej kapusty nadziewane mięsem z indyka i orzechów laskowych duszone w białym winie
Ciastko z zarodków pszennych wypełnione śliwką krzeszowską
Patrycja Bis i Aleksandra Strzelec z klasy II Tżt przygotowały deser pieczone jabłka sandomierskie w regionalnym winie i miodzie podkarpackim przełożone powidłami jagodowymi i orzechami laskowymi
A jako danie zasadnicze pierś z kaczki w winie czerwonym porzeczkowym wraz z klopsikami z kaszy gryczanej
Basia Wyrzanowska i Konrad Borowski z klasy III Tkk do deseru regionalnego wykorzystali regionalny chleb flisacki, miód podkarpacki spadziowy oraz powidła jagodowe
Komentarze
Apetyczne.