To cios w polskich producentów

Image

Tomasz Poręba i Janusz Wojciechowski skierowali do Komisji Europejskiej interpelację w sprawie ograniczenia dopuszczalnego poziomu substancji smolistych w produkcji wędlin.

- "Rozporządzenie KE spowoduje, że przedsiębiorcy, którzy produkują żywność tradycyjną, wędzoną drewnem, będą musieli zaprzestać takiej działalności" - mówi Tomasz Poręba.

We wrześniu ma wejść w życie rozporządzenie Komisji Europejskiej, które nakłada na producentów ostrzejsze normy ilościowe dotyczące substancji smolistych. Chodzi m.in. o dopuszczalny poziom benzoapirenu, który dotychczas wynosił 5 mikrogramów na 1 kilogram, zaś zgodnie z nowymi przepisami ma on wynosić maksymalnie 2 mikrogramy. Spowoduje to, że wędzenie przy użyciu drewna stanie się praktycznie niemożliwe.

"Dla wielu małych i średnich zakładów mięsnych na Podkarpaciu może to oznaczać koniec działalności" - mówi Tomasz Poręba.

W interpelacji do Komisji Europejskiej Poręba i Wojciechowski apelują o przedstawienie przez KE propozycji rozwiązania tego problemu. Europosłowie podkreślają, że wdrożenie rozporządzenia w proponowanym kształcie byłoby "wielkim ciosem w polskich producentów produktów tradycyjnych i regionalnych", którzy wędzą przy użyciu drewna.

- "Rozporządzenie to w gruncie rzeczy ukłon w stronę wielkich koncernów, które w produkcji stosują płyn wędzarniczy. Tymczasem wędzenie przy użyciu drewna jest nie tylko zdrowsze, ale stanowi również wyjątkowy element polskiej tradycji" - przekonuje Tomasz Poręba.

Zdaniem europosła PiS rząd Donalda Tuska wykazał się w tej sprawie nie tylko biernością, ale także niekompetencją.

- "Rozporządzenie zostało opublikowane w 2011 roku, zaś polski rząd w ogóle się do niego nie ustosunkował. Teraz obserwujemy przerzucanie się odpowiedzialnością - Donald Tusk zapewnia, że to kompetencja ministra gospodarki i ministra rolnictwa, a resort rolnictwa mówi z kolei, że sprawa leży w kompetencji ministerstwa zdrowia. To kolejny przykład chaosu kompetencyjnego, za który cenę znów zapłaci polska wieś" - uważa Poręba.

Tylko na Podkarpaciu jest ok. 200 regionalnych zakładów mięsnych.

Komentarze

Dodaj swój komentarz

Przed publikacją zapoznaj się z Polityką Prywatności. Pamiętaj ponosisz odpowiedzialność za swój wpis!
By sprawdzić czy nie jesteś bootem, wpisz wynik działania: 1 + 2 =
~Sciemniaja

nawet to nam zabiorą... Przyjdzie pędzić zdrowa żywność jak samogon po lasach. Usta pełne frazesów, oczy odwrócone żeby przeszło PO cichu.