Sukces naszych regionalnych przysmaków

Stanisław Smalisz, kucharz-regionalista z Pysznicy, zdobył I miejsce podczas VII Targów Żywności Tradycyjnej „Festiwal Podkarpackich Smaków”, które 16 czerwca odbyły się w Górnie. Przygotowana przez niego kiełbasa pieczona świąteczna po pysznicku, została uznana przez jury za „Najlepszy Produkt Tradycyjny 2013”.
- Jesteśmy ogromnie zaskoczeni. Wprawdzie wspólnie z małżonką startowaliśmy już w wielu konkursach kulinarnych i mamy na koncie jakieś nagrody i wyróżnienia, ale zwycięstwo w tak dużej imprezie to nasz największy dotychczasowy sukces. Dość powiedzieć, że brało w niej udział ponad 100 wystawców z całego Podkarpacia. Chcemy w tym miejscu podziękować władzom Powiatu Stalowowolskiego, który wsparł nasz udział w festiwalu – mówi Stanisław Smalisz.Stanisław i Agnieszka Smaliszowie wystawiali na festiwalowych targach w Górnie kilka dań, m.in.: schab w sosie miodowym faszerowany śliwką, schab faszerowany kurkami, chleb wiejski, czy też korowaj. Przygotowali nawet szczupaka faszerowanego papryką, którego podobnie jak kiełbasę - zgłosili do konkursu, tyle że w innej kategorii. Sukces na miarę zwycięstwa dała im jednak właśnie kiełbasa pieczona świąteczna po pysznicku, która zdobyła I miejsce w konkursie na „Najlepszy Produkt Tradycyjny 2013”, w kategorii „Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych”.
– Na czym polega wyjątkowość tej kiełbasy? Choćby na tym, że w przeciwieństwie do wędlin dostępnych w sklepach, nie zawiera ona ani grama saletry. Jest całkowicie naturalna i co ważne – przyrządzona głównie z chudego mięsa – mówi Stanisław Smalisz.Więcej informacji na temat kiełbasy pieczonej świątecznej po pysznicku, a nawet dokładny przepis na jej wykonanie, można znaleźć na stronie internetowej Powiatu Stalowowolskiego, a dokładnie tu: http://www.stalo(...)sznicku. Przypomnijmy, że to jedna z potraw opisanych w wydanym przez stalowowolskie Starostwo Powiatowe folderze kulinarnym, zatytułowanym „Powiat Stalowowolski od kuchni”.
- Cieszę się z sukcesu państwa Smaliszów. Niewątpliwie są oni jednymi z najbardziej znanych propagatorów lokalnej, tradycyjnej kuchni w naszym powiecie. Wspieramy ich działania, ponieważ przygotowywane przez nich dania robią furorę na targach i festiwalach, promując tym samym kulinarne bogactwo Powiatu Stalowowolskiego – mówi Mariusz Sołtys, wicestarosta stalowowolski.

Komentarze
Szkoda , że stalowowolanin , autor optymalnych potraw nie startuje w takich imprezach.
Jego książka: JEDZ OPTYMALNIE-Bądź zdrów! bije rekordy popularności w optymalnych kręgach , tego jedynego modelu odzywiania człowieka , czyli Żywienia Optymalnego w/g dra J.Kwaśniewskiego.
Polacy lubią tłusto zjeść , ale nie mogą o tym wiedzieć(lobby chorysterolowe dba należycie o "profilaktykę")