Poznajmy tajniki tradycyjnych potraw

Image

Kuszące smakiem i zapachem potrawy z regionu nie będą tylko słodką tajemnicą. Teraz receptury na niektóre z tych smakowitych rarytasów znajdą się w książce, która będzie wydana już w listopadzie.

Odkryją tajemnice smaku tradycyjnych potraw

Dzięki inicjatywie Lokalnej Grupy Działania Stowarzyszenia Partnerstwo dla Ziemi Niżańskiej powstanie książka kulinarna z tradycyjnymi potrawami z powiatu niżańskiego. Pojawią się w niej zdjęcia, opisy i sposoby przyrządzania tradycyjnych potraw, które nasze babki, prababki niegdyś przyrządzały. A dziś pojawiają się już tylko w nielicznych domach, albo na specjalnie w tym celu zorganizowanych imprezach. W albumie znajdą się krótkie historie na temat każdej potrawy i jej pochodzenia. Przy odrobinie szczęścia znajdziemy tu także recepturę interesującej nas smakowitości. Autorzy jednak zastrzegają, że nie dla każdego rarytasu znajdziemy przepis. Bo niektórzy kuchmistrzowie nie chcą zdradzać tajników receptury. Ale możemy liczyć na to, że pojawi się informacja na temat tego z czego składa się dany produkt, więc może przy odrobinie szczęścia uda nam się dobrze wymieszać składniki i zachwycać podniebienia.

Wypromują region

Celem tej publikacji będzie promocja naszego regionu. Książka ma nosić tytuł „Produkty tradycyjne powiatu niżańskiego”. Zostanie w niej opisanych około 50. potraw. Niektóre z nich są zarejestrowane na liście produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Będą też takie, które dopiero oczekują na rejestrację. W książce znajdą się potrawy tradycyjne przygotowywane przez koła gospodyń wiejskich, stowarzyszenia oraz indywidualnych wytwórców. Książkę będzie można dostać za darmo. Stowarzyszenie na własną rękę będzie bezpłatnie rozpowszechniać ją w regionie i okolicach.

Komentarze

Dodaj swój komentarz

Przed publikacją zapoznaj się z Polityką Prywatności. Pamiętaj ponosisz odpowiedzialność za swój wpis!
By sprawdzić czy nie jesteś bootem, wpisz wynik działania: 1 + 2 =
~Chm...

Jak można się skontaktować z tym stowarzyszeniem? Myślałam o poświęceniu pracy licencjackiej potrawom naszego regionu i taka książka na pewno byłaby bardzo w tym pomocna... ;)