Mamy najlepsze potrawy w kraju?

W XII edycji konkursu „Nasze kulinarne dziedzictwo – smaki regionów” wzięła udział reprezentacja powiatu niżańskiego. I zachwyciła jurorów smakiem pierogów z soczewicą. Czy ktoś z Was miał okazję skosztować tego specjału?
Pierożki będą walczyć o Perłę 2012Koło Gospodyń Wiejskich działające przy Towarzystwie Przyjaciół Wsi Bieliniec zachwyciło podniebienia jury zgromadzonego w Lesku, gdzie odbywał się wojewódzki finał konkursu. Grupa zgłosiła do oceny pasztet z soczewicy, pierogi z soczewicą i wysokoprocentowy trunek „Bieliniecki napój chłopa”. Jury najbardziej zachwyciły pierożki, dlatego też w kategorii przetworów pochodzenia roślinnego dostały nominację do nagrody Perła 2012. A ta przyznawana jest przez Polską Izbę Produktu Regionalnego. Co ważne z całego regionu tylko trzem produktom udało się dostać do zacnego grona nominowanych. Rozdanie nagród Perła 2012 odbędzie się w Poznaniu
Nie lada brzuch musiał to zmieścićPrzysmaki były oceniane w czterech kategoriach. Były to produkty pochodzenia roślinnego, zwierzęcego, napoje i produkty mieszane oraz najlepsze dania i potrawy regionalne i tradycyjne. W sumie jurorzy spróbowali około 100 produktów. Przewodniczącą jury była Izabella Byszewska z Poznania, krajowy koordynator konkursu.
Nie ich pierwszy sukcesKoło Gospodyń Wiejskich z Bielińca już kilkakrotnie zostało docenione za regionalne przysmaki. I tak w 2008 roku grupa zajęła drugie miejsce na Agrobieszczadach za pierogi z soczewicą. Były też nagrody na Powidlakach w Krzeszowie, targach Lokalnych Grup Działania w Rzeszowie, czy ostatnio na VI Festiwalu Podkarpackich Smaków w Górnie.
Czy ktoś z Was miał okazję skosztować tego specjału?
Komentarze
Polecam
http://ostrzezenie.SpAm.SpAm/
Pierogi z soczewicą nie są takie złe. ; )
To prawda, jedzonko mamy przepyszne.
Ruskie pierogi Najlepsze!!!
z soczewica blee to musi być obrzydliwe