Mamy kapuśniaki na miarę oscypka!

Poznaniacy maja marcińskie rogale, górale oscypki a ziemia Jeżowska kapuśniaki. Do ministerstwa rolnictwa już trafił wniosek stowarzyszenia „ Jeżowianie” o wpisanie potrawy na krajową listę produktów tradycyjnych.
Stuletnia tradycjaNa Ziemi Jeżowskiej wypiek kapuśniaków to ponad stuletnia tradycja. Pysznie ciasteczka drożdżowe z kaszą gryczana wypiekane są z pokolenia na pokolenie, a przepis przekazywany z matki na córkę. – Nie ma wesela na którym jedną z potraw nie byłby kapuśniak – śmieje się pan Roman Niecik, któremu pomysł wpisania tej potrawy na listę produktów regionalnych bardzo się spodobał. Jednak aby kapuśniaki mogły ubiegać się o to zaszczytne miano potrzebna jest opinia etnografa, czyli wywiad środowiskowy, który udowodni, że tradycja wypieku sięga co najmniej 25 lat. Taka opinia wpłynęła już razem z wnioskiem do urzędu marszałkowskiego i ministerstwa rolnictwa. Teraz zostaje już tylko czekać na decyzję. Jak widać procedury w tym wypadku są znacznie prostsze niż wyrób kapuśniaczka.
To dopiero początekKapuśniaczki to pierwsza potrawa Ziemi Jeżowskiej która znajdzie się na liście produktów regionalnych, ale z pewnością nie ostatnia. – Mamy wspaniałe pierożki z kaszą jaglana i serem, niespotykane w innych częściach kraju – tłumaczy Janina Macera i proponuje, aby je też wpisać na listę. Taki zapis to nie tylko prestiż ale też całkiem realne korzyści. Dzięki temu region jest rozpoznawalny, a produkt sprzedawany w całym kraju. Obecnie Podkarpackie jest na trzecim miejscu, co do ilości niezwykłych dań zapisanych na listę. Mamy ich aż 111. Wyprzedzają nas tylko województwo pomorskie i śląskie.
Komentarze
ale jaja, cebulaki maja kapuśniaki
niedługo w jezowym opatentują bzykanie na festynie
Kapusniaczek bez kapusty? Dziwne. Moze buleczka z kasza?
Tam wiedzą na pewno
http://www.jezowianie.pl/index.php/kontakt
gdzie to kupić
Kapuśniaczek z kaszą.
Nic dziwnego, że to "oryginalne" ciasteczko.
A gdzie przepis na zrobienie ?
To nie my mamy tylko RNI