Wino czerwone, różowe czy wino białe- które wybrać?

Materiał zewnętrzny Image

Każdy z nas ma swój ulubiony rodzaj wina, po które sięga podczas różnych okazji. Wino czerwone z reguły kojarzy nam się z romantyczną randką przy świecach. Białe najczęściej wyobrażamy sobie w letni upalny dzień schłodzone lub musujące w towarzystwie okazji do świętowania. Różowe natomiast wydaje się idealne podczas luźnego spotkania przy przysłowiowym ''ciastku''.

Krótka historia wina

Wino towarzyszy nam tak naprawdę od wieków. Pierwsze wzmianki pojawiły się już ok 3000 p.n.e. Winorośl zaczęto uprawiać już w Starożytnym Egipcie, Grecji i Rzymie. Winiarstwo zaczęło rozprzestrzeniać się na większą skalę już od połowy XIX wieku. Techniki produkcji wina zapoczątkowane zostały przez zakonników, którzy produkowali je w celach religijnych jako wino mszalne. Wino dotarło do Polski najprawdopodobniej wraz z rozwojem chrześcijaństwa.

Winiarstwo w Polsce zaczęło upadać w okolicach XVI-XVII wieku. Kiedy zaczął rozwijać się rynek zagraniczny, ciężkie warunki socjalistyczne oraz niesprzyjający klimat do uprawy plantacji winogron, produkcja podupadła. W Polsce w tej chwili najbardziej popularne są wina owocowe, dlatego, że klimat nie sprzyja rozwojowi winorośli. Nasze polskie owoce są idealnym materiałem do produkcji win owocowych oraz wzmacnianych.

Jakie wino jest najlepsze?

Tutaj wszystko zależy tylko i wyłącznie od naszego upodobania i gustu. Wiadomo, że każdy rodzaj wina pasuje do innej okazji, jak również, kiedy podajemy je do różnych potraw. Możemy przyrządzić kolację na bazie wina czerwonego, które idealnie pasuje do posiłków z czerwonego mięsa, gęsiny czy dziczyzny. Z kolei Białe idealnie pasuje jako aperitif, który wspomaga apetyt i trawienie. Możemy na nim przyrządzić krewetki lub białe mięso. Nie zmienia to jednak faktu, że wszystko zależy od tego, jakie wino preferujemy i na jaką okazję chcemy je podać. Nie istnieje tak naprawdę żaden powszechny system klasyfikacji, jeżeli chodzi o wina. Możemy jednak podpowiedzieć co z czym się je.

Rodzaje wina

Tak naprawdę w tej chwili może nam się zakręcić w głowie od rodzajów win, jakie producenci nam proponują. Mamy wina stołowe, wzmacniane, musujące, owocowe, a nawet bezalkoholowe.

Wino może mieć od 5% do nawet 22% zawartości alkoholu w sobie. Dodatkowo możemy wybierać pod względem win słodkich, półsłodkich, ale również półwytrawnych, jak i wytrawnych. Na półkach sklepowych znajdziemy wina sprowadzane z najlepszych prowincjonalnych winnic.

Wino czerwone

Możemy wybierać wśród nasyconych słońcem czerwonych win, które mają barwy czerwieni po burgundowe. Jest to jedno z najbardziej klasycznych w swoim gatunku win. Dodatkowo czerwone wino ma właściwości prozdrowotne. Lampka czerwonego wina do obiadu wspomaga naczynia krwionośne i zwalcza wolne rodniki. Wszystko za sprawą obecnych antyoksydantów i cennych polifenoli, które są zawarte w skórkach winogron. Dodatkowo wino obfituje w magnez, wapń i potas. Czerwone wino wspomaga trawienie i dobrze wpływa na układ pokarmowy. Jeśli chcecie wybrać najlepsze czerwone wino znajdziecie je na stronie https://www.alkoholeswiata24.pl/wino-czerwone Znajdują się na niej setki różnych marek oraz odmian czerwonego wina z całego świata.

Białe wino

Białe wino przypomina słomkowy kolor pachnącego latem zboża. Oprócz tego, że jest lekkie i dobrze smakuje, lubimy je również za zdrowy wpływ na nasz organizm. Małe ilości białego wina zwiększają odporność i redukują ryzyko chorób serca, dzięki przeciwutleniaczom, które są w nim zawarte. Białe wino działa antyseptycznie i wzmacnia kości za sprawą fosforu, który się w nim znajduje. Najlepsze białe wino możecie znaleźć odwiedzając stronę https://www.alkoholeswiata24.pl/wino-biale Najróżniejsze białe wina z dziesiątek różnych krajów i wszystkich kontynentów znajdziecie właśnie tam.

Różowe wino

Różowe wino jest uważane jako jedne z najstarszych odmian w swoim gatunku. Cechą charakterystyczną tego wina jest fakt, że posiada walory smakowe podobne zarówno do wina białego, jak i czerwonego. Potrafi przybrać kolory od pomarańczowych po intensywny fiolet. Najczęściej wybierane jest przez płeć piękną na różnego rodzaju okazje. Różnorodne smaki i marki win różowych znajdują się na stronie https://www.alkoholeswiata24.pl/wino-rozowe Szeroki wybór pozwoli Ci wybrać najlepsze wino różowe na każdą okazję.

Inne rodzaje wina

Wina owocowe są alternatywą dla krajów północno-wschodnich, w których nie ma możliwości na utrzymanie winnic ze względu na surowy dla nich klimat. Tutaj do jego produkcji wykorzystuje się najczęściej jabłka, śliwki, wiśnie, maliny, agrest, porzeczki, truskawki, a nawet dziki bez. Takie wina są zaliczane do grupy przetworów owocowych. W Polsce tradycja ich produkcji sięga aż początków XIII wieku.

Wino o mocniejszej zawartości alkoholu jest wzmacniane dodatkiem mocniejszego alkoholu. W ten sposób powstrzymana zostaje dalsza jego fermentacja. Ten proces blokuje dalsze działania drożdzy, kiedy wino wykazuje zbyt wysoki poziom cukru. Takie wino ma zbalansowany smak zwłaszcza jeżeli chodzi o nadmierną kwasowość oraz goryczkę.

Wina musujące z kolei są nasycone dwutlenkiem węgla. W innym przypadku prawdziwy szampan produkowany jest bez sztucznego nasycenia. Naturalnie produkowany szampan, zawdzięcza swoją nazwę Szampanii, regionowi północno- wschodniej Francji. Jego nazwa jest chroniona i dedykowana tylko i wyłącznie tym butelkom od roku 1911. Szampan jest stosunkowo drogim winem musującym. Dzieje się tak dlatego, że szczepy chardonnay, pinot noir i pinot meunier, z których jest produkowany uważane są za doskonałe. Szampan jest winem musującym i powstaje naturalnie w butelkach. Butelki muszą być dodatkowo wzmocnione, dlatego, że ciśnienie, które się w nich tworzy, mogłoby je rozsadzić. Dodatkowo jest to jedyne wino francuskie z Szampanii, które powstaje z połączenia wina czerwonego z białym. Różowy szampan również zyskuje swoich zwolenników. Jest kojarzony głównie ze świętowaniem i celebrowaniem najważniejszych dla nas momentów w życiu.

Podawanie wina

Wino podajemy w odpowiednich naczyniach, aby wydobyć z niego to, co najcenniejsze. Forma podania wina czerwonego, różowego czy białego oczywiście różni się nieco od siebie. Wina musujące najlepiej podawać w wysokich i smukłych kieliszkach, w temperaturze około 3-5°C. Białe wino, jak i lekkie różowe również należy podać schłodzone, w kieliszkach które kształtem przypominają tulipan. Tego typu wino nabiera powietrza i ''oddycha'' w kontakcie z powietrzem, dlatego szerokie kieliszki będą idealnym wyborem w tym przypadku. Podobnie czerwone wino, gdzie duże kieliszki pozwolą nam cieszyć się jego walorami aromatycznymi, jak i bukietem smakowym.

Komentarze

Dodaj swój komentarz

Przed publikacją zapoznaj się z Polityką Prywatności. Pamiętaj ponosisz odpowiedzialność za swój wpis!
By sprawdzić czy nie jesteś bootem, wpisz wynik działania: 1 + 2 =