Posty: 27
Dołączył: 3 Cze 2012r. Skąd: Ostrzeżenia: 0% |
|
|
|
Grillowanie - węgiel czy brykiet ?
|
|
Posty: 732
Dołączył: 2 Lip 2008r. Skąd: Stalowa Wola Ostrzeżenia: 0% |
|
|
|
|
|
Posty: 245
Dołączył: 8 Cze 2010r. Skąd: Ostrzeżenia: 40% |
|
|
|
Stalowemiasto - portal gastronomiczny.
|
|
Posty: 66
Dołączył: 17 Wrz 2012r. Skąd: Ostrzeżenia: 40% |
|
|
|
węgiel
|
|
Posty: 27
Dołączył: 3 Cze 2012r. Skąd: Ostrzeżenia: 0% |
|
|
|
CYTAT Stalowemiasto - portal gastronomiczny. A Tobie coś zaszkodziło ? |
|
Posty: 5002
Dołączył: 20 Lut 2009r. Skąd: stalowa wola Ostrzeżenia: 0% |
|
|
|
brykiet na górę, węgiel na spód i długo trzyma temperature
"Są tylko trzy prawdziwe sporty: Walki byków, wspinaczka, motorsport, a reszta to tylko gry". - Ernest Hemingway. |
|
Posty: 142
Dołączył: 29 Lis 2011r. Skąd: Ostrzeżenia: 0% |
|
|
|
Ostatnio tylko grill gazowy + kamien z lawy wulkanicznej.
Bylem do tego sceptycznie nastawiony, ale jak raz sprobowalem jedzenia z grila gazowego to teraz nie bardzo mam ochote na jedzenie z grilla w ktorym pali sie weglem drzewnym lub brykietem. Jedzenie jest o wieeele smaczniejsze, nie czuc tej gorzkosci ktora daje dym z wegla/brykietu i jest o wiele zdrowsze (tak pisza spece od odzywiania). A kielbaska najlepsza jest z ogniska - ta z grilla nie ma startu do tej z ogniska. http://poradnikogrodniczy.pl/grillowanie-bez-toksyn.php Ponadto grilowanie na grilu gazowym to nie ciagle uzeranie sie z tym ze temperatura za niska, albo ze za duzy ogien itp. jak ma to miejsce w grillu weglowym. |
|
Posty: 4953
Dołączył: 5 Paź 2010r. Skąd: Ostrzeżenia: 100% |
|
|
|
Zdecydowanie brykiet.
Pali się równomiernie,dłużej,daje wyższą temperaturę no i łatwiej go rozłożyć na palenisku. Proponuję ognisko i pieczone kiełbaski.W miedzyczasie upichcić można kociołek. Kto raz zasmakuje... ZAWSZE MÓWIŁEM, ŻE POLITYKĘ I KABARET, POWINNO SIĘ OGLĄDAĆ OSOBNO. |
|
Posty: 5002
Dołączył: 20 Lut 2009r. Skąd: stalowa wola Ostrzeżenia: 0% |
|
|
|
Kolego a opisałbyś conieco o grillu gazowym. Ciekawa alternatywa, patrze na allegro i ceny znośne. Podpinasz gaz z butli rozumiem, na ile ci wystarczył. Super sprawa
"Są tylko trzy prawdziwe sporty: Walki byków, wspinaczka, motorsport, a reszta to tylko gry". - Ernest Hemingway. |
|
Posty: 173
Dołączył: 10 Marz 2010r. Skąd: Ostrzeżenia: 20% |
|
|
|
Zwykłe drewno!
Tak jak już pisali poprzednicy: albo ognisko albo w grillu żeliwnym. Jak raz spróbujesz to kiełbasy upieczonej na węglu drzewnym już się nie tkniesz - ta pieczona na zwykłym drewnie ma całkiem inny smak No i oczywiście jak pisze jusek - kociołek Przed parunastu laty normalność, ostatnio zapomniany ale na szczęście powoli wraca do łask (przy okazji wypierając smrodzące grille na węgiel drzewny - i bardzo dobrze zresztą). |
|
Posty: 1680
Dołączył: 1 Marz 2011r. Skąd: Ostrzeżenia: 0% |
|
|
|
Od roku nie używam w grilu węgla ani brykietu tylko klika gat. drewna liściastego.
Smak potraw bez porównania lepszy tylko trzeba bardziej pilnować i odpowiednio sobie drewno przygotować aby się nie jarało za bardzo. "Demokracja jest wtedy, gdy dwa wilki i owca głosują, co zjeść na obiad. Wolność jest wtedy, gdy uzbrojona po zęby owca może się bronić przed demokratycznie podjętą decyzją." Benjamin Franklin |
|
Posty: 179
Dołączył: 7 Lis 2011r. Skąd: Ostrzeżenia: 0% |
|
|
|
Na grilla do posiaedzenia powyżej 2 godz. proponuję brykiet.Na Grilla szybkiego węgiel szybciej się rozpala.
|
|
Posty: 41
Dołączył: 18 Gru 2012r. Skąd: Ostrzeżenia: 0% |
|
|
|
Odswieze temat poniewaz mam pytanie.Gdzie w Stalowej lub okolicach kupie wegiel drzewny pakowany w workach po 10kg?
|
|
Posty: 1552
Dołączył: 19 Paź 2013r. Skąd: Ostrzeżenia: 60% |
|
|
|
Jesli juz grill (a nie ognusko) to tylko na weglu drzewnymm. Ale takim prawdziwym, wypalanym w retortach z drewna najlepuej bukowego. Niestety coraz ciezej kupic. Markety, stacje zalane sa syfem wypalanym cisnieniowo, sprowadzanym z np. Niemiec. Brykiet to jest odpad.
Grill gazowy :d to moze po prostu patelnie grillowa wyciagnij :d |
|