Sernik pod pierzynką z bezy
i kokosków

Image

Kto ma ochotę na pyszny serniczek? Mamy dla Was przepis na ciasto, które zawojuje każda kuchnię i zadowoli najbardziej wybrednego miłośnika sernika.

Ciasto kruche:

• 1 ½ szklanki mąki,

• ½ kostki masła,

• 2 żółtka,

• 3 łyżki cukru,

• 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Masa serowa:

• 1 kg mielonego sera,

• 2 całe jajka,

• 6 żółtek,

• 1 szklanka cukru,

• 2 szklanki mleka,

• 2 budynie śmietankowe,

• ½ szklanka oleju,

• rodzynki (garstka).

Kokosowa chmurka:

• 3 białka,

• 3 łyżki cukru,

• 200 gramów wiórków kokosowych.

Wykonanie:

Składniki na ciasto kruche posiekać i szybko wyrobić na jednolitą masę. Potem włożyć w worek i dać do lodówki na co najmniej godzinę (można włożyć na noc). Po tym czasie rozwałkować na blaszce. Ponakłuwać widelcem.

Zabieramy się za przygotowanie masy. Ubijamy 2 jajka z 6 żółtkami i cukrem. Dodajemy 2 suche budynie, a następnie olej, ser i mleko. Miksujemy. Na końcu możemy wzbogacić nasz serniczek o rodzynki. Tutaj ich ilość zależy od preferencji smakowych. Gotową masę serową wlewamy na kruche ciasto i pieczemy przez około 1 godzinę w temperaturze 170- 180 stopni.

Na 10 minut przed zakończeniem pieczenia wylewamy na sernik pianę ubitą z 3 białek i 3 łyżek cukru. Posypujemy wiórkami kokosowymi.



Zobacz również

Obrazek

Przewiń do komentarzy














Komentarze

Dodaj swój komentarz

Przed publikacją zapoznaj się z Polityką Prywatności. Pamiętaj ponosisz odpowiedzialność za swój wpis!
By sprawdzić czy nie jesteś bootem, wpisz wynik działania: 1 + 2 =
W tym artykule komentarze ukażą się po akceptacji moderatora.