Sałatka z selera na co dzień i od święta

Image

Sałatka na uroczystość rodzinną, na dzień świąteczny, ale i na co dzień. Sprawdzi się jako samodzielne danie na stół, gdy zawitają do nas goście, ale i na kolację dla domowników. Robi się ją szybko, więc warto sięgać po przepis częściej niż tylko 2 razy w roku. U nas gości na stole regularnie. Mimo, że seler jest warzywem mocno aromatycznym, w tym wydaniu w zasadzie nie czuć go intensywnie. Komponuje się z pozostałymi składnikami tworząc iście wyjątkową sałatkę.

Składniki:

• 3 słoiki selera konserwowego (paski, wiórka),

• 5- 6 małych ogórków konserwowych,

• 2 puszki kukurydzy,

• 200 gramów szynki konserwowej,

• kilka plasterków żółtego sera,

• 5-7 jajek,

• majonez,

• jogurt naturalny,

• pieprz sól,

• koperek suszony lub świeży.

Wykonanie:

Seler wyjąć ze słoiczków i odcisnąć. Pokroić (tak mniej więcej na odcinki 2-3 cm). Pokroić w kosteczkę ogórki, szynkę, ser, ugotowane jajka. Wszystkie składniki wymieszać. Dodać sos sporządzony z majonezu, jogurtu naturalnego, suszonego lub świeżego (drobno posiekanego) koperku. Przyprawić pieprzem i solą. Wszystko razem połączyć.

Smacznego!



Zobacz również

Obrazek

Przewiń do komentarzy










Komentarze

Dodaj swój komentarz

Przed publikacją zapoznaj się z Polityką Prywatności. Pamiętaj ponosisz odpowiedzialność za swój wpis!
By sprawdzić czy nie jesteś bootem, wpisz wynik działania: 1 + 2 =
W tym artykule komentarze ukażą się po akceptacji moderatora.