Polędwiczki w sosie szparagowym

Image

Polędwiczki w sosie szparagowym to nie tylko alternatywa zwyczajnego obiadu, to również danie, które może pojawić się gdy chcemy zabłysnąć. Smak i wygląd niepowtarzalny! Mina teściowej, bezcenna…

Składniki:

- 1 polędwiczka wieprzowa,

- pęczek szparagów,

- 1 marchewka,

- 1cebula szalotka lub zwykła mała cebulka,

- 1- 2 ząbki czosnku,

- 250 ml bulionu drobiowego lub warzywnego,

- 200 ml śmietanki słodkiej 30%,

- 2 łyżki masła klarowanego lub oliwy,

- ½ pęczku koperku,

- przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, kurkuma, opcjonalnie rozmaryn.

Wykonanie:

Polędwiczkę oczyścić z błonek. Pokroić na 2- centymetrowe kawałki, a następnie rozbić dłonią. Oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Rozgrzać masło na patelni i obsmażyć polędwiczkę z obu stron na złoto. Przełożyć do miski.

Cebulę drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę lub również posiekać, marchewkę zetrzeć na drobnych oczkach. Ze szparagów odłamać zdrewniale końcówki, a następnie pokroić je na kawałki (ok. 2 cm). Główki zostawić całe. Na patelnię, na tłuszcz gdzie smażyły się polędwiczki, wrzucić cebulkę, zeszklić. Dorzucić marchewkę i czosnek, a następnie szparagi. Smażyć przez ok. 2 minuty. Wlać bulion. Dołożyć polędwiczki. Dusić przez ok. 5 minut. Wlać śmietankę. Zagotować i dusić jeszcze przez kolejne 2 min. Doprawić solą pieprzem, odrobiną kurkumy (dla koloru) i opcjonalnie dodać rozmaryn. Posypać koperkiem.



Zobacz również

Obrazek

Przewiń do komentarzy















Komentarze

Dodaj swój komentarz

Przed publikacją zapoznaj się z Polityką Prywatności. Pamiętaj ponosisz odpowiedzialność za swój wpis!
By sprawdzić czy nie jesteś bootem, wpisz wynik działania: 1 + 2 =
W tym artykule komentarze ukażą się po akceptacji moderatora.