Gołąbki z kapusty pekińskiej

Image

Gołąbki wymagają nieco pracy i cierpliwości. Jest jednak sposób, by skrócić czas oczekiwania na nie. Jaki? Zastępując tradycyjną kapustę kapustą pekińską. Nie trzeba jej gotować, wystarczy sparzyć. Do dzieła więc!

Składniki:

- 1 duża (jak największa) kapusta pekińska,

- 2 torebki ryżu,

- 0,7 kg mięsa mielonego wieprzowego,

- 0,5 kg przecier pomidorowy (sos),

- 1 cebula,

- 1,5 l. rosołu,

- przyprawy: pieprz, sól, majeranek, Vegeta, czosnek, koperek

- 1 łyżka mąki,

- mała śmietana lub jogurt naturalny.

Wykonanie:

Gotujemy ryż. W tym czasie odcinamy koniec pekińskiej (około 3 cm od strony głąba). Zdejmujemy liście. Pojedyncze myjemy, a później wycinamy z nich zgrubienia (ostrożnie, żeby za bardzo nie uszkodzić). Pozostawiając te białe przerosty sprawimy, że gołąbek się nam nie zwinie, a poza tym podczas obróbki cieplnej nie zdąży zmięknąć. W tradycyjnej kapuście również odcina się te zgrubienia.

A teraz wrzucamy na osolony wrzątek nasze liście i gotujemy 2-3 minuty. Wyciągamy łyżką cedzakową.

Ryż ugotowany? Rozpakowujemy go (można gotować sypany), dorzucamy do niego siekaną cebulę i surowe mięso (zaparzy się w gorącym ryżu). Solimy (około 2 łyżeczki soli), pieprzymy do smaku (na oko, chyba, że kosztujecie surowe mięso, ale nie polecam). Dokładnie mieszamy. Rozkładamy liście, na środek kładąc kulkę masy mięsnej. Zawijamy od dołu, zakładamy do środka boki i okręcamy całość kapustą. Te drobne listki, które zostały nam na końcu, albo te uszkodzone możemy położyć na dno żaroodpornego naczynia i na nich układać rzędem nasze gołąbki. Zalewamy sosem. Jak zrobić prosty sos pomidorowy? Bardzo prosto.

Do 1,5 l. gotującego się rosołu wlewamy sos pomidorowy z kartonu. Doprawiamy szczyptą majeranku, pieprzem, Vegetą, szczyptą czosnku suszonego, szczyptą suszonego koperku (może być świeży). W osobnym naczyniu rozrabiamy 1 łyżkę mąki pszennej (jeśli chcecie mieć gęsty sos, to należy dodać tej mąki więcej) i 1 małe opakowanie śmietany lub jogurtu naturalnego. Dobrze wymieszajcie, jeśli nie chcecie mieć później grudek. Wlewamy to do gotującego sosu. Po zagotowaniu, wyłączamy kuchenkę.

Sosem zalewamy gołąbki. Całość wstawiamy do piekarnika na około 50 minut.



Zobacz również

Obrazek

Przewiń do komentarzy


























Komentarze

Dodaj swój komentarz

Przed publikacją zapoznaj się z Polityką Prywatności. Pamiętaj ponosisz odpowiedzialność za swój wpis!
By sprawdzić czy nie jesteś bootem, wpisz wynik działania: 1 + 2 =