Sałatka śledziowa z przyprawami

Image

Polacy uwielbiają śledzie pod różnymi postaciami. U nas dziś śledzie w delikatnym sosie, aromatyczne, skąpane w przyprawach i różnych dodatkach, które ubogacą ich smak i „wbiją się” nam w pamięć na długo. Chcecie wypróbować nasz przepis? Oto on.

Składniki:

- 1 słoik śledzi wiejskich w oleju,

- ½ niewielkiej papryki czerwonej,

- 1 średniej wielkości cebula,

- puszka kukurydzy,

- 2 jajka na twardo,

- 2 ogórki kiszone,

- 1 duży jogurt naturalny typu greckiego,

- 2 łyżki majonezu,

- przyprawy: sól, pieprz, ½ łyżeczki cukru.

Wykonanie:

Śledzie kroimy w paski o szerokości ok. 1,5 cm. Dorzucamy do nich pokrojone w drobną kosteczkę lub starte na tarce: ogórki kiszone, paprykę i jajka, a także dorzucamy kukurydzę i pokrojoną bardzo cieniutko, w piórka cebulę (można również dać cebulkę, która jest w słoiczku, ale smakuje „marynatą”, więc jak kto lubi, sami musicie odkryć własny smak).

Jogurt mieszamy z majonezem i przyprawami. Mieszamy i odstawiamy do lodówki, żeby się „przegryzło”. Sałatka najlepsza jest na drugi dzień. Smacznego!



Zobacz również

Obrazek

Przewiń do komentarzy






Komentarze

Dodaj swój komentarz

Przed publikacją zapoznaj się z Polityką Prywatności. Pamiętaj ponosisz odpowiedzialność za swój wpis!
By sprawdzić czy nie jesteś bootem, wpisz wynik działania: 1 + 2 =