Kotleciki z soczewicy

Image

Dziś propozycja dla smakoszy kotlecików. Ten przepis na pewno przypadnie Wam do gustu i smaku. Warto je zrobić i zostać bohaterem kuchni.

Składniki:

- szklanka soczewicy czerwonej,

- 2 marchewki,

- 1 cebula,

- 2 ząbki czosnku,

- 0,5 szklanki mąki,

- natka pietruszki,

- 1 łyżka koncentratu pomidorowego,

- papryka słodka, chili, sól pieprz,

- bułka tarta do obtoczenia,

- olej lub masło klarowane,

- jajko.

Wykonanie:

Soczewicę należy wypłukać kilka razy w zimnej wodzie i ugotować do miękkości. Podczas gotowania zbiera się biała piana, należy ją zebrać łyżka i wyrzucić. Plusem jest to, że czerwona soczewica gotuje się szybko, więc ten przepis jest wprost świetny dla tych bardziej niecierpliwych.

Soczewica ugotowana? To teraz należy odsączyć ją na sicie. Na patelni poddusić startą na grubych oczkach marchewkę i posiekaną w kostkę cebulę oraz czosnek (ja czosnek ścieram na małej tarce lub siekam i rozgniatam brzegiem noża). Dodać koncentrat pomidorowy.

I to w zasadzie koniec tych trudniejszych zmagań, bo na tym etapie wystarczy zmieszać soczewicę, duszone warzywa, jajko, przyprawy oraz mąkę i formować kotleciki ręką zwilżoną wodą i obtaczać je w bułce tartej. Smażyć na złoto przez około 3 minuty z każdej strony na średnim ogniu. Odsączyć na ręczniku papierowym.

Podawać z ulubioną surówka i sosem np. pomidorowym lub czosnkowym.

Przewiń do komentarzy















Komentarze

Dodaj swój komentarz

Przed publikacją zapoznaj się z Polityką Prywatności. Pamiętaj ponosisz odpowiedzialność za swój wpis!
By sprawdzić czy nie jesteś bootem, wpisz wynik działania: 1 + 2 =