Crumble… czyli owoce pod kruszonką kokosowo- waniliową

Image

Idealny, a jednocześnie najszybszy do wykonania deser. Chrupkość kruszonki i rozpływające się owoce... Mmmmm. Przeplatające się smaki: słodki z kwaśnym.

Crumble, czyli owoce pod kruszonką możesz zrobić z ulubionymi owocami… Idealne są śliwki, nektarynki, jabłka i oczywiście truskawki, na które tak jak Wy, czekamy z utęsknieniem. Możesz wykorzystać małe kokilki lub większą formę, czy naczynie żaroodporne. Możesz użyć różnych dodatków do kruszonki: płatków owsianych, płatków migdałów. U mnie w przepisie są wiórki kokosowe. Do owoców, w zależności jakich użyjesz, możesz dodać: rodzynki, żurawinę, startą skórkę cytryny, cynamon, rum, kardamon, imbir.

Na kokosowo- waniliowe crumble ze śliwkami potrzebujesz (przepis na 5 porcji):

- 60 g schłodzonego masła,

- 80 g mąki pszennej tortowej,

- 2 łyżki cukru,

- 2 łyżki w. kokosowych,

- syrop waniliowy,

- 6 śliwek lub innych owoców,

W kokilkach poukładaj owoce posypane cukrem. Z masła, mąki, cukru i kokosa zrób kruszonkę (posiekaj nożem, połącz palcami tak, by powstały maleńkie grudki). Posyp nim śliwki.

Całość piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni (góra - dół) przez 25 minut (do zarumienienia kruszonki). Może podać z gałką ulubionych lodów.

Deser prosty do wykonania, ale bardzo smaczny i dekoracyjny. Polecam wszystkim łasuchom!

Przewiń do komentarzy








Komentarze

Dodaj swój komentarz

Przed publikacją zapoznaj się z Polityką Prywatności. Pamiętaj ponosisz odpowiedzialność za swój wpis!
By sprawdzić czy nie jesteś bootem, wpisz wynik działania: 1 + 2 =