Proziaki, czyli coś do przekąszenia i gdy nagle zabraknie ci chleba

Image

Proziaki to takie placuszki, bułeczki, pampuszki- zwał jak zwał- znane są w Polsce południowo- wschodniej. Jak to mówią, drzewiej robiły je gospodynie na szybko i na już, gdy zachodziła potrzeba. Można je było zabrać ze sobą na spływ flisacki, można było wziąć w pole, w góry, do roboty i szkoły. Teraz proziaki pojawiają się na różnych uroczystościach, imprezkach, są składnikami podkarpackich szwedzkich stołów i cieszą się popularnością, a przecież ich wykonanie zajmuje zaledwie kilkanaście minut.

Składniki:

- 500 gram mąki pszennej,

- 1-2 jajka,

- 250 ml kefiru,

- 2-5 łyżeczek cukru (w zależności czy chcecie na słodko, czy do wędliny, serów),

- 1 łyżeczka sody oczyszczanej,

- 1 łyżeczka soli.

Wykonanie:

Wszystkie składniki mieszamy ze sobą wyrabiając ciasto. Wałkujemy je na grubość około 1 cm i wykrawamy szklanką krążki.

Rozkładamy je na ściereczce i zostawiany na kilka minut. Troszkę podrosną. A później wystarczy je poukładać na rozgranej patelni (ogień niezbyt duży lub przy indukcji na średnim poziomie) i piec z obu stron po kilka minut. Najfajniej piecze się je na patelni grillowej. Uwaga: patelni nie smarujemy żadnym tłuszczem. Gospodynie piekły je kiedyś bezpośrednio na kuchni. Podczas pieczenia powinny wyrosnąć 2, a nawet 3- krotnie.

Jeśli do ciasta dacie więcej cukru, mogą być jedzone same lub z dodatkiem dżemu lub czekolady. Mniej słodkie doskonale sprawdzają się z serkiem z łososiem, albo innym serem do smarowania, salami, szczypiorkiem, pomidorkiem. Sami zdecydujcie z czym macie ochotę je zjeść. Wykonanie jest niezwykle proste, poradzi sobie z nim nawet dziecko (oczywiście pod opieką dorosłych). Zamiast sody można dać około 2 dkg drożdży rozrobionych z mlekiem i 1 łyżeczką cukru (wlać po wyrośnięciu zaczynu do pozostałych składników), niemniej jednak prawdziwe proziaki robi się na bazie sody oczyszczanej.

Za tydzień kolejny przepis! Smacznego.

Przewiń do komentarzy















Komentarze

Dodaj swój komentarz

Przed publikacją zapoznaj się z Polityką Prywatności. Pamiętaj ponosisz odpowiedzialność za swój wpis!
By sprawdzić czy nie jesteś bootem, wpisz wynik działania: 1 + 2 =