Łazanki z kapustą, mięsem i grzybami

Image

Dziś przepis na danie smaczne i lubiane przez wszystkich. Może i wykonanie go jest trochę czasochłonne, ale to tylko pozory. Co potrzebujemy? Oto składniki naszej potrawy:

- 1 mała kapusta głowiasta

- 0,5 kg mięsa mielonego

- 1 marchewka

- garść grzybów suszonych lub 0,25- 0,5 kg pieczarek

- 1 duża cebula

- sól, pieprz, 1 łyżka majeranku, 1 łyżka koperku suszonego lub świeżego

Kapustę kroimy na cząstki i gotujemy do miękkości. Później siekamy w kostkę. Można też wcześniej ją poszatkować, a po ugotowaniu pokroić jeszcze drobniej. Tutaj każdy ma własną szkołę i musi opracować sposób mu najwygodniejszy.

Pokrojoną drobno cebulę smażymy. Dodajemy mięso mielone, a później startą na tarce marchewkę, pokruszone grzyby leśne lub posiekane pieczarki. Smażymy. Gdy wszystko się połączy dodajemy zioła, sól, pieprz, koperek.

Na końcu przyprawiamy do smaku. Jeśli ktoś preferuje jarzynki w proszku, kostki rosołowe, może doprawić nimi. Ale jeśli już musicie ich używać, kupujcie te bez konserwantów. Lepiej nie faszerować się zbędnie chemią.

Gdy farsz będzie już gotowy, przygotowujemy makaron. Po ugotowaniu wystarczy go połączyć z naszą kapustą. Wersja podana jest z mięsem mielonym (w moim przypadku jest to surowa szynka, ale nadaje się każde inne mięso). Można też zastąpić mięso większą ilością pieczarek lub grzybów leśnych. Moje podgrzybki i borowiki zebrane były jesienią własnoręcznie w stalowowolskich lasach. Zawsze kroję je przed suszeniem w cienkie plasterki, wówczas mogę je zgnieść palcami niemal na proszek i wrzucić bezpośrednio do potrawy. Jeśli suszycie grzyby w całości, lepiej wcześniej je namoczyć przez kilka godzin, a później ugotować i posiekać. Wtedy do potrawy wlejcie też powstały po gotowaniu wywar. Nadają się także grzyby mrożone. Jesienią można siekać zebrane w lesie grzybki, lekko je przesmażyć i mrozić w małych pojemniczkach.

Smacznego!

Przewiń do komentarzy















Komentarze

Dodaj swój komentarz

Przed publikacją zapoznaj się z Polityką Prywatności. Pamiętaj ponosisz odpowiedzialność za swój wpis!
By sprawdzić czy nie jesteś bootem, wpisz wynik działania: 1 + 2 =
~Magda Gessler

Ale Qrwa syf , koło łazanek to chyba leżało !

~Ellelel

Łazanki z makaronem "sklepowym" .. nigdy w życiu tego nie uznawałam i uznawać nie będę.. łazanki i sama ich nazwa to dla mnie makaron własnoręcznie zrobiony, rozwalkowany grubiej i pocięty w karo.. zdecydowanie grubszy i wiekszy niż ten pseudo makaron łazanki cienki jak papier.. Nigdy nie ogarniam jak ktoś może nazywać danie łazankami, dodając ten "makaron" .... Nieporozumienie :p a tak serio, widzę jak bardzo kuchnie rodzin mieszkających obok się różnią, znam inne smaki, które wymagają czasu w gotowaniu, nie tylko to danie ale inne, np. mielone czy golabki inaczej robią znajomi, kupne mieso -gotowe, olej, dla nich rarytasem jest wykonac obiad w sposób taki, jaki w moim domu zawsze był podstawowym wykonaniem... chwała za to mojej mamie że całe życie uczyła nas jakie dania sa prawdziwymi daniami domowymi, a nie pseudodaniami. Trochę pod górkę, trochę więcej czasu, więcej produktów więcej bałaganu i sprzątania, ale smak broni się sam umiech ❤️

~Yyy

Łazanki bez kiełbasy i kiszonej kapusty? Z mięsem mielonym? Zamiast szynki nadaje się każde inne mięso? Filet z kurczaka też? O rety...

meadan

Danie być może jest dobre ale zdjęcia strasznie słabe (blade i niezbyt apetyczne).
Makaron na 3 zdjęciu od dołu jest biały..... ( ryżowy ?)

~Żal

Dla mnie łazanki to kapusta kiszona, makaron, cebula, kiełbasa. Taki smak dzieciństwa. Ze szkoły podstawowej. Wtedy wszystko smakowało inaczej.