Ciasteczka owsiane- Cudny smak na kryzys i od święta

Image

Wielu z Was siedzi w domach i się nudzi. Gdy za oknem piękna pogoda, a wśród niej szaleje groźny wirus, bez potrzeby wychodzić nie warto. A co warto?

Zrobiliście zakupy i macie teraz w szafkach mąkę, cukier i zapasy jakich nigdy Wasze szafki nie widziały? Zróbcie sobie ciasteczka owsiane: kruchutkie, aromatyczne, wprost rozpływające się w ustach. Przydadzą się na czas smutku, ale też późniejszej radości. Co jest nam potrzebne?

SKŁADNIKI na około 35 szt. ciasteczek:

- 200 dkg miękkiego masła

- ¾ szkl. cukru (najlepiej drobnego do wypieków)

- ¼ szkl. brązowego cukru

- 1 duże jajko

- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

- 1 szklanka mąki pszennej

- ¾ łyżeczki proszku do pieczenia

- ½ łyżeczki sody oczyszczanej

- szczypta soli

- ¾ szkl. płatków owsianych (najlepsze górskie)

WYKONANIE:

Mikserem ucieramy masło z białym cukrem na jasną, puszystą masę. Następnie dosypujemy cukier ciemny. Kolejno do miski trafia jajko, a na końcu reszta składników. Gdy wszystko nam się połączy, nasze ciasto jest gotowe. Proste? Bajecznie proste!

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. W dłoniach formować kulki wielkości orzecha włoskiego (no chyba, że chcecie większe- mniejsze, to już jak tam sobie lubicie). Teraz trzeba je poukładać w dużych odstępach i spłaszczyć łyżeczką.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 12- 17 minut do momentu aż zaczną robić się lekko brązowe. Później należy je przenieść delikatnie na kratkę aż wystygną. Smacznego!





Komentarze

Dodaj swój komentarz

By sprawdzić czy nie jesteś bootem, wpisz wynik działania: 1 + 1 =
koraa2

Super

~Bsis

Korona ciasteczka.

~babcia

W Polsce jednostką masy jest 1 grama? Od kiedy?