Perła dla radnej za napój orzeźwiający
Radna Leokadia Gugała zdobyła "Perłę 2018" w konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów za napój ziołowy orzeźwiający.
- W powiecie stalowowolskim mamy pierwszą Perłę, "Perłę 2018 " przyznaną w konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo- Smaki Regionów na najlepszy polski regionalny produkt żywnościowy- mówiła podczas obrad Rady Powiatu Stalowowolskiego radna Leokadia Gugała.
Radni docenili sukces i nagrodzili laureatkę gromkimi brawami. Nagrodzony specjał można było spróbować podczas obrad. W smaku wyczuwalna była nuta m.in. mięty, pietruszki i cytryny.
Głównym celem konkursu była identyfikacja i promocja polskich produktów regionalnych, osadzonych głęboko w polskiej tradycji i od lat wytwarzanych tymi samymi metodami i według tych samych receptur. Istotą konkursu jest znalezienie i zachowanie narodowych specjałów, zanim odejdą w zapomnienie, wyparte przez „szybką” przemysłową żywność.
Konkurs przebiegał dwuetapowo. W pierwszym etapie – w czasie finałów regionalnych – wyłonieni zostali laureaci w czterech kategoriach takich jak: produkty pochodzenia roślinnego, zwierzęcego, napoje i produkty mieszane oraz najlepsze dania i potrawy regionalne i tradycyjne. Drugi etap konkursu polegał na wyborze przez Krajową Kapitułę Konkursu – spośród produktów nominowanych w regionach – tych najlepszych specjałów.
Ostatecznie komisja konkursowa doceniła trzy wyroby z Podkarpacia, które otrzymały „Perłę 2018”: miód nawłociowy z Tanwi i Sanu (Pasieka z Ogrodu Wacława Piędela), napój ziołowy, orzeźwiający Leokadii Gugały, kiełbasę sielską (Bogusława Szymańskiego).
Organizatorem konkursu była Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego wspólnie ze Związkiem Województw RP.
Komentarze
Cytryna podkarpacka. Kolejny dowód na skuteczność pisu i znak że klimat się nam ociepla.
Wahadełko pokazało gdzie cytryny rosną na Podkarpaciu.
Na Jarugach.
Napój przygotowała baba z pisu . Moim zdaniem to powinno być koronnym argumentem przy rozstrzyganiu kto zostanie laureatem konkursu. Jest to spójne z tym jak wybrał suweren.
Cytat : W smaku wyczuwalna była nuta m.in. mięty, pietruszki i cytryny.
Napój regionalny????????
To gdzie te cytryny rosną na podkarpaciu.
Perła - Jasne! Przynajmniej tu nie ma problemu, z perłą! To jakaś chwałowska odmiana chmielu?
Czy poza partyjne smakowały gorzej?
Czy "laureatką" otrzymała / otrzyma nagrodę pieniężną za piękne promowanie regionu?
A co pokazało wahadełko?
Gratulacje😀😀😁😘
Gratulacje, innowacja wiele ma imion! Co ostatnio opatentowali w IT?
hehe dobrzy radni dobra zmiana
Chciałabym wiedzieć, jaki składnik nadał napojowi posmak cytryny. Bo oczywista cytryna nie za bardzo mieści się w kategoriach: kulinarne dziedzictwo, smaki regionów, specjały z Podkarpacia itp.
Typowo regionalny napój cytrynowy. Co ciekawe cytryna moze byc uprawiana w strefie 9-11.
A najłagodniejsze zimy w Polsce (strefa 7), panują wzdłuż pasa wybrzeży i wzdłuż zachodniej granicy państwa, sięgając wzdłuż doliny Odry do Wrocławia, oraz w niewielkiej enklawie wokół Poznania.
hehehe
gratuluję Sukcesu, kiedy będzie w sklepach?
Fajnie, że jakieś pasje są, że sie rozsławia nasz region. Gratuluje zatem. Mam nadzieje, że choc raz poleci bez hejtu, bo fajnie, że ktoś coś robi, a nie tylko siedzi na tyłku i tyle
Pozdrówka!
.... i dlatego sądzę, że powiaty powinny zostać zlikwidowane.
Jestem podpod wrazeniem ze w pisie sa osoby ktore cos wiecej potrafia niz tylko byc wiernym polskezbawowi. Jest to tylko serwowanie napojow, ale zawsze to cos ☺