Ogórki na różne sposoby

Image

Tegoroczne lato obfituje w warzywa i owoce. Wieleosób korzystając z niskich cen darów lata robi przetwory na zimę m.in. przygotowując ogórki kiszone i konserwowe.

Mimo deszczowego lipca, który nie wróżył obfitych plonów, na stalowowolskim targu można kupić wiele warzyw i owoców w wyjątkowo atrakcyjnych cenach. Niektórzy rolnicy żartują nawet, że niespodziewanie mamy klęskę urodzaju, a co za tym idzie na rynku pojawiło się tak wiele produktów. Uprawiający ziemię musieli obniżyć ceny płodów rolnych. Cieszą się kupujący, bo do słoików wędrują koleje owoce, papryka czy ogórki. Te ostatnie wprawdzie już siękończą, ale niska cena zachęca do kolejnych zakupów i przetwórstwa.

W najlepszej sytuacji są działkowcy. Ci na plony nie mogą narzekać i pracują pełną parą przygotowując smakołyki na zimę. Niektórzy mają tak wiele owoców i warzyw, że dzielą się nimi ze znajomymi i rodziną. Na stalowowolskim targowiskuceny ogórków wahają się od 1,5 zł do nawet 3,5 zł. Wszystko uzależnione jest od gatunku i wielkości. Główkę czosnku oraz wiązkę kopru można kupić w cenie między 1 zł a 1,5 zł. Najwięcej zapłacimy za chrzan. Tu ceny są bardzo zróżnicowane: od 12 do nawet 20 zł za kilogram. Ogórki, jak mówią czytelnicy, kisimy chętnie, robimy też ogórki w przeróżnych zalewach.

Otrzymaliśmy kilka ciekawych przepisów od stalowowolskich działkowców, którzy robią przetwory z ogórków na różne sposoby.

Ogórki w musztardzie

1l wody
3/4 szklanki octu
1 szklanka cukru
5 łyżek musztardy
3 łyżki soli

Ogórki umyć,obrać ze skórki. Przeciąć na pół,wyjąć pestki łyżką,przekroić jeszcze raz wzdłuż cały ogórek na 4 lub 8 części (zależy od grubości). Włożyć pionowo do słoików i zalać zalewą.Zagotować i przestudzić. Pasteryzować około 20 minut.

Sałatka z ogórka

4 kg ogórków
16 ząbków czosnku pokroić,
4 duże cebule
1 szklanka octu (10%)
1 szklanka niepełna cukru
paczka pieprzu ziołowego
duża garść natki pietruszki

Ogórki umyć, pokroić w talarki ze skórką . Pokroić: 16 ząbków czosnku,4 duże cebule. Dodać: paczkę pieprzu ziołowego, dużą garść natki pietruszki, ocet, cukier, olej, 4 łyżki soli. Wymieszać i zostawić na 3 godziny, porozkładać do wyparzonych słoików wraz z sokiem, który się wytworzył i pasteryzować 15 minut.

Ogórkowa w słoiku

1,5 kg ogórków
wiązka kopru
kilka ząbków czosnku
2 łyżki soli
Chrzan

Duże ogórki, które np. zostały po kiszeniu zetrzeć na tarce, dodać sól, czosnek, chrzan i koper po czym wszystko wymieszać. Najlepiej wykorzystać słoiki 300 mln. Po przełożeniu ogórków do słoika należy pozostawić je w chłodnym miejscu do ukiszenia.

Dzielcie się w komentarzach swoimi przepisami na ogórki.

Przewiń do komentarzy






Komentarze

Dodaj swój komentarz

Przed publikacją zapoznaj się z Polityką Prywatności. Pamiętaj ponosisz odpowiedzialność za swój wpis!
By sprawdzić czy nie jesteś bootem, wpisz wynik działania: 1 + 2 =