Przygotowanie ciasta do włoskiej pizzy

Image

Włoska pizza cieszy się ogromną popularnością wśród Polaków. Jej największą zaletą jest ciasto – chrupiące na zewnątrz i przyjemnie miękkie w środku. Taki efekt to zasługa nie tylko unikalnej receptury przekazywanej z pokolenia na pokolenie, lecz także odpowiednie przygotowanie ciasta przed pieczeniem. O czym więc należy pamiętać, chcąc samodzielnie przyrządzić włoską pizzę?

Oryginalna pizza nie ma sobie równych. Wyróżnia się doskonałym smakiem oraz odpowiednio wyważonymi proporcjami między składnikami. Jednak to przede wszystkim ciasto sprawia, że ten typowy włoski przysmak ma tak wielu zwolenników. Dlatego restauracje serwujące prawdziwe dania kuchni włoskiej, takie jak np. Pizzeria Rustica w Stalowej Woli przykładają ogromną wagę do sposobu przyrządzania ciasta.

Wszystko zaczyna się od mąki

Chcąc przygotować prawdziwie włoską pizzę, trzeba zacząć od początku, czyli od wyboru odpowiednich składników, w tym mąki. Dobranie składników o wysokiej jakości smakowej ma ogromne znaczenie, ponieważ tylko one pozwalają uzyskać przyjemnie chrupiące ciasto na zewnątrz oraz miękkie i lekkie w środku.

W polecanych lokalach, takich jak np. Pizzeria Rustica w Stalowej Woli każda pizza powstaje z mąki 00. To bardzo drobno mielona mąka, która przypomina pył i jest bardzo lekka. Przygotowane z niej ciasto pizzowe nabiera doskonałych walorów smakowych, a jednocześnie nie nasiąka sosem pomidorowym.

Ważny czas leżakowania

Przygotowując ciasto na pizzę, trzeba uzbroić się w cierpliwość. Oryginalny włoski placek nie może być wyrabiany szybko i w pośpiechu. Potrzebuje sporo czasu, aby dojrzeć.

Przede wszystkim, chcąc przyrządzić pizzę na wzór oryginalnej włoskiej, należy zwrócić uwagę na sposób wyrabiania ciasta. Nie można go intensywnie zagniatać – sprawiłoby to, że ciasto wyszłoby twarde i niesmaczne. Mistrzowie włoskiej pizzy zalecają, aby ciasto zagniatać bardzo delikatnie – najlepiej tylko opuszkami palców. Dzięki temu będzie dobrze wyrobione, a jednocześnie nie straci swojej miękkości.

Kolejny krok to leżakowanie. Ciasto musi mieć czas, aby odpocząć, dlatego po wyrośnięciu wstawia się je do lodówki na 6-8 godzin. Po tym czasie ciasto potrzebuje jeszcze ok. 2-3 godzin na powrót do pokojowej temperatury. Dopiero po takim leżakowaniu jest gotowe na pieczenie.

Sposób pieczenia jest istotny

Pizza upieczona w piekarniku elektrycznym na zwykłej blaszce nigdy nie dorówna smakiem pizzy wypiekanej we włoskich trattoriach, dlatego najlepsze lokale, takie jak np. Pizzeria Rustica w Stalowej Woli, dysponują specjalnymi piecami do pizzy. Wyłożone płytą kamienną i opalane drewnem sprawiają, że ciasto jest idealnie wypieczone – chrupkie i jednocześnie miękkie.

Chcesz przekonać się, jak smakuje prawdziwa pizza, ale bez konieczności spędzania wakacji we Włoszech? Złóż zamówienie w polecanej pizzerii – chrupiące ciasto, które nie jest nasiąknięte sosem i nie ugina się pod ciężarem zbyt dużej liczby składników, pozytywnie cię zaskoczy.

Artykuł sponsorowany

Komentarze

Dodaj swój komentarz

Przed publikacją zapoznaj się z Polityką Prywatności. Pamiętaj ponosisz odpowiedzialność za swój wpis!
By sprawdzić czy nie jesteś bootem, wpisz wynik działania: 1 + 2 =
~Fibol

Pizza z rusticki była dobra, w roku 2000-nym, jak w stalowej były w tedy ze dwie pizzerie do wyboru. A teraz, to tylko placek pizzo podobny. Zgadzam się z Tomkiem, ale lubię też pizzę biesiadowa.

lucasauto

Super reklama aby tak bylo naprawde umiech skladniki najtansze z Biedrony czy Lidla ser Gouda itd. Rustica dla mnie masakra umiech

~Tomek

Też wolę tą z italiany, choć lokal te zachęca swym wystrojem do spędzenia tam czasu. Ale pizza wyśmienita, o wiele lepsza niż ta guma do żucia z rusticki. Zresztą każdy ma swój gust i każdemu smakuje co innego.

~Pauli

Kiedyś smakowała mi pizza z rusticki, ale teraz wolę tą z pizzeria italiana, w jubilacie.

wopin

Akurat ten sponsorowany artykuł można komentować...
Multident jakoś niebardzo... umiech już nie wnikam „dlaczego”
Coś pizza dobra , ale i tak wole verone

~Ozone 21

Dobra reklama . umiech . NAJWAŻNIEJSZY jest ser mozzarella, nie zwykły żółty gouda .