Przygotowanie ciasta do w這skiej pizzy

Opublikowano: 10  Grudnia  2017

W這ska pizza cieszy si ogromn popularno軼i w鈔鏚 Polak闚. Jej najwi瘯sz zalet jest ciasto – chrupi帷e na zewn徠rz i przyjemnie mi瘯kie w 鈔odku. Taki efekt to zas逝ga nie tylko unikalnej receptury przekazywanej z pokolenia na pokolenie, lecz tak瞠 odpowiednie przygotowanie ciasta przed pieczeniem. O czym wi璚 nale篡 pami皻a, chc帷 samodzielnie przyrz康zi w這sk pizz?

Oryginalna pizza nie ma sobie r闚nych. Wyr騜nia si doskona造m smakiem oraz odpowiednio wywa穎nymi proporcjami mi璠zy sk豉dnikami. Jednak to przede wszystkim ciasto sprawia, 瞠 ten typowy w這ski przysmak ma tak wielu zwolennik闚. Dlatego restauracje serwuj帷e prawdziwe dania kuchni w這skiej, takie jak np. Pizzeria Rustica w Stalowej Woli przyk豉daj ogromn wag do sposobu przyrz康zania ciasta.

Wszystko zaczyna si od m彗i

Chc帷 przygotowa prawdziwie w這sk pizz, trzeba zacz望 od pocz徠ku, czyli od wyboru odpowiednich sk豉dnik闚, w tym m彗i. Dobranie sk豉dnik闚 o wysokiej jako軼i smakowej ma ogromne znaczenie, poniewa tylko one pozwalaj uzyska przyjemnie chrupi帷e ciasto na zewn徠rz oraz mi瘯kie i lekkie w 鈔odku.

W polecanych lokalach, takich jak np. Pizzeria Rustica w Stalowej Woli ka盥a pizza powstaje z m彗i 00. To bardzo drobno mielona m彗a, kt鏎a przypomina py i jest bardzo lekka. Przygotowane z niej ciasto pizzowe nabiera doskona造ch walor闚 smakowych, a jednocze郾ie nie nasi彗a sosem pomidorowym.

Wa積y czas le瘸kowania

Przygotowuj帷 ciasto na pizz, trzeba uzbroi si w cierpliwo嗆. Oryginalny w這ski placek nie mo瞠 by wyrabiany szybko i w po酥iechu. Potrzebuje sporo czasu, aby dojrze.

Przede wszystkim, chc帷 przyrz康zi pizz na wz鏎 oryginalnej w這skiej, nale篡 zwr鏂i uwag na spos鏏 wyrabiania ciasta. Nie mo積a go intensywnie zagniata – sprawi這by to, 瞠 ciasto wysz這by twarde i niesmaczne. Mistrzowie w這skiej pizzy zalecaj, aby ciasto zagniata bardzo delikatnie – najlepiej tylko opuszkami palc闚. Dzi瘯i temu b璠zie dobrze wyrobione, a jednocze郾ie nie straci swojej mi瘯ko軼i.

Kolejny krok to le瘸kowanie. Ciasto musi mie czas, aby odpocz望, dlatego po wyro郾i璚iu wstawia si je do lod闚ki na 6-8 godzin. Po tym czasie ciasto potrzebuje jeszcze ok. 2-3 godzin na powr鏒 do pokojowej temperatury. Dopiero po takim le瘸kowaniu jest gotowe na pieczenie.

Spos鏏 pieczenia jest istotny

Pizza upieczona w piekarniku elektrycznym na zwyk貫j blaszce nigdy nie dor闚na smakiem pizzy wypiekanej we w這skich trattoriach, dlatego najlepsze lokale, takie jak np. Pizzeria Rustica w Stalowej Woli, dysponuj specjalnymi piecami do pizzy. Wy這穎ne p造t kamienn i opalane drewnem sprawiaj, 瞠 ciasto jest idealnie wypieczone – chrupkie i jednocze郾ie mi瘯kie.

Chcesz przekona si, jak smakuje prawdziwa pizza, ale bez konieczno軼i sp璠zania wakacji we W這szech? Z堯 zam闚ienie w polecanej pizzerii – chrupi帷e ciasto, kt鏎e nie jest nasi彗ni皻e sosem i nie ugina si pod ci篹arem zbyt du瞠j liczby sk豉dnik闚, pozytywnie ci zaskoczy.

Artyku sponsorowany
 


Komentarze

Strona: 1/1 Wy鈍ietlaj po:

~Fibol
Pizza z rusticki by豉 dobra, w roku 2000-nym, jak w stalowej by造 w tedy ze dwie pizzerie do wyboru. A teraz, to tylko placek pizzo podobny. Zgadzam si z Tomkiem, ale lubi te pizz biesiadowa.
Dodano: 23  Grudnia  2017  10:34:07
Super reklama aby tak bylo naprawde umiech skladniki najtansze z Biedrony czy Lidla ser Gouda itd. Rustica dla mnie masakra umiech
Dodano: 22  Grudnia  2017  12:54:04
~Tomek
Te wol t z italiany, cho lokal te zach璚a swym wystrojem do sp璠zenia tam czasu. Ale pizza wy鄉ienita, o wiele lepsza ni ta guma do 簑cia z rusticki. Zreszt ka盥y ma sw鎩 gust i ka盥emu smakuje co innego.
Dodano: 15  Grudnia  2017  14:52:48
~Pauli
Kiedy smakowa豉 mi pizza z rusticki, ale teraz wol t z pizzeria italiana, w jubilacie.
Dodano: 15  Grudnia  2017  14:20:50
Akurat ten sponsorowany artyku mo積a komentowa...
Multident jako niebardzo... umiech ju nie wnikam „dlaczego”
Co pizza dobra , ale i tak wole verone
Dodano: 15  Grudnia  2017  13:49:39
~Ozone 21
Dobra reklama . umiech . NAJWA烤IEJSZY jest ser mozzarella, nie zwyk造 鄴速y gouda .
Dodano: 15  Grudnia  2017  13:31:12
 

Pogoda:
Stalowa Wola
Sport
Edukacja
Pozosta貫