Jak tolerować nietolerancję?

Image

Obrazek

U wrażliwych osób nasilona produkcja IgG, czasem głównie IgG4, swoistych dla niektórych składników pożywienia, stanowi przyczynę różnorodnych i często zaskakujących objawów klinicznych zwanych nietolerancją pokarmową zależną od IgG. Nietolerancja ogólnie zależna od IgG jest chorobą, odróżnianą od klasycznej alergii pokarmowej, tzw. alergii pokarmowej zależnej od IgE, stanowiącej przedmiot zainteresowania alergologii. Mimo sceptycyzmu alergologów, nasila się przekonanie, że wzrost stężenia specyficznej alergenowo IgG wynikający z nieurozmaiconej diety lub uszkodzenia wchłaniania jelitowego jest mechanizmem patologicznym, wymaga monitorowania i leczenia.

Jak objawia się nietolerancja pokarmowa?

- dotyka równie często dzieci i dorosłych
- objawy występują z opóźnieniem 24 - 48 h po spożyciu pokarmu
- jest odwracalna - cofa się lub słabnie po eliminacji lub ograniczeniu nietolerowanego pokarmu lub przywróceniu prawidłowego funkcjonowania jelit. Po ustąpieniu objawów na ogół następuje spadek stężenia specyficznej IgG4 w ciągu kilku miesięcy.
- może dotyczyć licznych i różnorodnych składników pokarmowych

Kiedy dochodzi do nietolerancji pokarmowej zaleznej od IgG4?

Najczęstszą przyczyną nietolerancji pokarmowej w tym zależnej od IgG4 jest upośledzenie mechanizmu wchłaniania jelitowego - tzw. zespół nieszczelnego jelita - LSG (ang. Leaky Gut Syndrome), będący skutkiem: - ostrych zakażeń bakteryjnych i wirusowych
- zatruć pokarmowych o ostrym przebiegu
- długotrwałej antybiotykoterapii
- chemioterapii lub radioterapii onkologicznej
- interwencji chirurgicznych

Przenikające przez nieprawidłowo działające jelito nietypowe produkty trawienia pokarmu dostają się do krwioobiegu, gdzie stymulują powstawanie specyficznych przeciwciał IgG4. Przeciwciała łączą się ze stymulującymi ich powstanie składnikami, tworząc krążące we krwi kompleksy. Kompleksy gromadząc się w różnych tkankach organizmu prowadzą do nieswoistych, chronicznych, często ogólnych stanów zapalnych.

Kiedy oznaczać IgG4?

Podklasa IgG: niezapalna IgG4 jest istotna w mechanizmach i diagnostyce nietolerancji pokarmowej, a równocześnie wiąże się z przebiegiem pokarmowej alergii IgE-zależnej. IgG4 i IgE reagują z identyczną podklasą limfocytów T: Th2 i produkowane są przez te same limfocyty B przestawiające się z IgG4 na IgE. Mimo, że fizjologicznie IgG4 - stanowi najmniej liczną podklasę IgG, to w przypadku przedłużającego się kontaktu z alergenem może dominować, gdyż jej stężenie wzrasta z 5 do 75% IgG. Wzrost stężenie IgG4 obserwowany jest także w wyniku swoistej immunoterapii alergii IgE zależnej, choć następuje dopiero po ustąpieniu objawów, co przeczy bezpośredniemu związkowi IgG4 ze stanem tolerancji.

Obrazek

Badania można wykonać w punktach:

Stalowa Wola, Al. Jana Pawła II 2A
Stalowa Wola, ul. Komisji Edukacji Narodowej 12


www.diagnostyka.pl


Artykuł sponsorowany



Komentarze

Dodaj swój komentarz

Przed publikacją zapoznaj się z Polityką Prywatności. Pamiętaj ponosisz odpowiedzialność za swój wpis!
By sprawdzić czy nie jesteś bootem, wpisz wynik działania: 1 + 2 =
~ziuta

XYZ twoje rozumowanie jest ograniczone :-)

~XYZ

ziuta: to rozumiem wniosek z "testów" ? smiech2

~ziuta

mój organizm zdecydowanie nie toleruje ciapatych