Smacznie, Zdrowo, Kolorowo

Image

We wtorek w ZSP nr 3 w Rozwadowie, z okazji Europejskiego Dnia Zdrowego Jedzenia i Gotowania, odbyła się konferencja pod hasłem "Smacznie, zdrowo, kolorowo".

Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania to święto obchodzone od 2007 roku 8 listopada. W Polsce i w Europie coraz więcej osób, w tym także dzieci, boryka się z otyłością i chorobami z nią związanymi. By przeciwdziałać złym trendom żywieniowym w stalowowolskim Ekonomiku odbyła się konferencja " Smacznie, zdrowo, kolorowo". Skierowana była nie tylko do uczniów ZSP nr 3, ale również do gimnazjalistów ze stalowowolskich szkół.

- To święto co roku zyskuje coraz więcej rozgłosu. My, jako szkoła należąca do średnich szkół promujących zdrowie, jako placówka kształcąca przyszłych kucharzy i specjalistów do spraw żywienia nie mogliśmy się nie włączyć w to święto. Święto dedykowane jest przede wszystkim młodzieży dlatego, że nawyki żywieniowe kształtowane są w młodości. Ma ono związek z faktem, że coraz więcej młodych ludzi ma nadwagę, a nawet chorobliwą otyłość. W Unii Europejskiej już 22 mln młodych osób walczy z nadwagą. Według naukowców z Instytutu żywności i żywienia co 3 chłopiec i co 5 dziewczyna w Polsce w wieku szkolnym ma nadwagę- mówi Małgorzata Maziarz, wicedyrektor Ekonomika.

W mediach pojawia się wiele informacji na temat gotowania. Do wyboru mamy wiele różnych programów poświęconych tej tematyce. W gazetach równolegle serwowane są nam różne diety i ciekawe przepisy kulinarne. Nie wszystko co dobrze i smacznie wyglądające na zdjęciach czy na ekranie telewizora jest jednak zdrowe.

- W tej chwili pojawia się bardzo wiele nowości, jeśli chodzi o zdrowe żywienie, a my nieświadomie podążając za modą robimy sobie bardzo dużo szkody. Nie zawsze wszystko to, co stosujemy, o czym piszą w mediach, jest zdrowe. Ponadto zanim dokonamy modyfikacji naszego stylu odżywiania, codziennej diety musimy to zweryfikować- po pierwsze z podstawowymi badaniami lekarskimi i sprawdzić czy jakakolwiek zmiana jest nam potrzebna, czy pozostać przy tym co robiliśmy do tej pory. To, co jest istotne w naszym codziennej diecie to przede wszystkim bazowanie na piramidzie żywieniowej, a nie podążanie za modą czy za tym co robi koleżanka czy kolega- mówi Marta Joachim, dietetyk.

Uczestnicy konferencji mogli od specjalistów usłyszeć wiele cennych wskazówek, dowiedzieć się jak zdrowo się odżywiać, a przy tym jak gotować smacznie. Podczas spotkania w Ekonomiku można było spróbować zdrowych przysmaków, wśród których znalazły się m.in.: ciastka na bazie płatków owsianych, zapiekanka z kaszy, kasza na słodko. Można było podziwiać także carving (rzeźby w owocach i warzywach).

Przewiń do komentarzy






















Komentarze

Dodaj swój komentarz

Przed publikacją zapoznaj się z Polityką Prywatności. Pamiętaj ponosisz odpowiedzialność za swój wpis!
By sprawdzić czy nie jesteś bootem, wpisz wynik działania: 1 + 2 =
~Iwa

Ciekawy temat,smaczne potrawy, super dekracja na stołach.Rewelacja!

~Bethka

Pozdrowienia dla Ekonomika!

~Grazia 216

Super wygladaja te smakolyki,fantastycxnie jak najwiecej takich imprez

~doJan

Biedny Janku, widać po wpisie , że do ciebie żadna nauczycielka ani nauczyciel nie dotarł skoro takie błędy "sadzisz" umiech

ANNA 65

Pięknie !!

~Jan

Jak dobrze mówić brawo itd nie wiedząc co tam jest i jak jakie są psełdo nauczycielki! smiech2

~ania

fantastyczna szkoła,brawo p. dyrektorze.

~Mniam!

Ten przycięty arbuz to mistrzostwo świata! Brawa dla tego, kto go obrabiał.

~Ana

Brawa dla młodych talentów kulinarnych!!!!umiech