Regionalne przysmaki na Jarmarku

Image

Na piątym Jarmarku Produktów Regionalnych w Słomianej w gminie Pysznica zorganizowanym przez Forum Mieszkańców Wsi „SANŁĘG” LGD i Stowarzyszenie Kobiet Słomianej było tłumnie, upalnie i bardzo smakowicie.

Impreza była sposobnością do zaprezentowania przez panie swoich umiejętności kulinarnych. Na wystawach tradycja mieszała się z nowymi pomysłami, można było podziwiać i posmakować tradycyjne regionalne dania jak i przysmaki nowoczesnej kuchni wytworzone z oryginalnych współczesnych przepisów.

Swoje wyroby zaprezentowało 5 wystawców. Do Słomianej przyjechały panie z Izby Regionalnej w Antoniowie, Gminnego Zespołu Kulinarnego w Radomyślu nad Sanem z siedzibą w Chwałowicach oraz Zespołu Kulinarnego „Pokusa" z Witkowic. Pozostałe grupy kulinarne to: Stowarzyszenie Kobiet Słomianej i Koło Gospodyń Wiejskich z Koziarni. Można też było podegustować owocowych nalewek na stoisku Teresy i Jerzego Łysikowskich z Krzeszowa.

Wszystkie zespoły wykazały się niesamowitymi umiejętnościami kulinarnymi, pozwalającymi poznać walory smakowe potraw regionalnych jaki i eksperymentalnych przepisów.

Poza prezentacją smakowitości w programie niedzielnej imprezy znalazł się konkurs kulinarny, podczas którego panie z antoniowskiej Izby Regionalnej za swoje pierogi, tak na marginesie jedne z wielu smaków, zdobyły pierwsze miejsce. Były gry i zabawy dla dzieci, loteria fantowa, a także konkurs na superbabę „Do tańca i różańca”. Nie zabrakło również występów artystycznych. Przed publicznością wystąpił młodzieżowy zespół Bols z Krzaków, zaśpiewały i zagrały kapele „Pyszniczanie” oraz „Malwa” z Turbii. Impreza zakończyła się zabawą taneczną z zespołem „Atlantic”.

Przewiń do komentarzy







Komentarze

Dodaj swój komentarz

Przed publikacją zapoznaj się z Polityką Prywatności. Pamiętaj ponosisz odpowiedzialność za swój wpis!
By sprawdzić czy nie jesteś bootem, wpisz wynik działania: 1 + 2 =